Pharmaceutisch Weekblad

21-10-2021
Bij patiënten met boezemfibrilleren lijkt het geen verschil te maken of zij na een hersenbloeding wel of geen bloedverdunners krijgen, om de kans op een nieuwe beroerte of overlijden te verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en UMC Utrecht.
20-10-2021
Als oplossing voor langdurige tekorten aan tetanusantistoffen in Nederland is een parallelhandelsvergunning afgegeven voor Tetagam-P, oplossing voor injectie. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
20-10-2021
Veel soorten geneesmiddelen kunnen de bijwerking stotteren of het terugkeren van stotteren veroorzaken. Dat blijkt uit enkele duizenden meldingen in de databank van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die Bijwerkingencentrum Lareb heeft onderzocht.
19-10-2021
Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die een antipsychoticum nodig hebben moeten bij voorkeur starten met haloperidol. Onder de niet-SSRI antidepressiva is er geen voorkeursmiddel. Dit staat in de nieuwe richtlijn Antipsychotica en niet-SSRI antidepressiva tijdens zwangerschap en lactatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).
19-10-2021
De NSAID’s etoricoxib en diclofenac zijn het meest effectief bij het verminderen van pijn en functieverlies door knie- en heupartrose. Dat concluderen Bruno da Costa en collegae op basis van een grote meta-analyse.
15-10-2021
Zorgverzekeraars moeten minder concurreren op premie en zich meer onderscheiden via de zorginkoop en dienstverlening aan verzekerden. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Monitor Zorgverzekeringen 2021.
14-10-2021
Cimetidine, een H2-antagonist gebruikt bij maagklachten, is weer opgenomen in de NHG-Standaard Maagklachten. Dit heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) besloten nu twee andere H2-antagonisten, ranitidine en nizatidine, definitief uit de handel zijn genomen.
14-10-2021
Propranololdrank, voor de behandeling van een infantiel hemangioom (aardbeienvlek), geeft een verhoogd risico op lage bloedsuikerspiegels. Het geven van voldoende voeding kan deze bijwerking voorkomen. Dat meldt het Bijwerkingencentrum Lareb.
13-10-2021
Nederland, België en Ierland hebben samen een akkoord bereikt met een fabrikant over de prijs van onasemnogene abeparvovec (Zolgensma). Een specifieke groep kinderen in deze drie landen, onderdeel van de Beneluxa, kan hierdoor gebruik maken van deze gentherapie voor de spierziekte Spinale Muculaire Atrofie (SMA).
12-10-2021
Staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waardeert initiatieven die strijden tegen geneesmiddelkaping, zoals het nieuwe platform van samenwerkende ziekenhuizen en bereidingsapotheek A15, dat zelf apotheekbereidingen gaat registreren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Wieke Paulusma.
  • Vorige