NHG

16-09-2021
Het NHG heeft tabellen ontwikkeld met een overzicht van inhalatoren voor volwassenen met astma en COPD. Deze tabellen vatten voor elke inhalator de belangrijkste kenmerken samen en zijn daarom te gebruiken als een hulpmiddel bij de keuze voor een inhalator in de eerste lijn. De tabellen zijn gebaseerd op aanbevelingen die in de NHG-Standaarden Astma bij volwassenen en COPD staan.
16-09-2021
De NHG-Standaard Hoofdpijn is volledig herzien. De standaard geeft aanbevelingen voor de diagnostiek en het beleid bij spanningshoofdpijn, migraine, medicatieovergebruikshoofdpijn en clusterhoofdpijn. In de herziene standaard is meer aandacht voor de acute fase bij acute, hevige en/of onbekende hoofdpijn. Het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij migraine wordt uitgebreider besproken en er is medicatie toegevoegd als preventieve behandeling bij spanningshoofdpijn en migraine.
15-09-2021
Een deel van de patiënten met een ernstige afweerstoornis kan met een derde vaccinatie een betere bescherming tegen het coronavirus krijgen. Het gaat uitsluitend om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist. Deze patiënten worden vanaf oktober door de specialist uitgenodigd voor vaccinatie bij de GGD. U kunt wellicht vragen krijgen van patiënten of zij wel of niet in aanmerking komen voor deze derde vaccinatie.
15-09-2021
Woensdagavond 22 september van 20.00-21.15 uur verzorgt Medische Scholing in opdracht van het RIVM en in samenwerking met de FMS, de GGD-GHOR en het NHG opnieuw een webinar. Schrijf u gratis in om u zo goed mogelijk inhoudelijk te laten informeren. Er is mogelijkheid tot accreditatie.
14-09-2021
Het NHG vertaalt het ICPC internationaal codestelsel voor gestandaardiseerd vastleggen van klachten en diagnoses naar de Nederlandse huisartsenzorg. Onlangs is de NHG-ICPC-1-zoeker geüpgraded en de intelligentie ervan flink verbeterd. Dit leidt tot betere zoekresultaten in de zoeker op nhg.org, en in de toekomst ook in het HIS. Daarnaast is ook het uiterlijk opgefrist.
07-09-2021
Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw praktijk(voering)? In het nieuwe e-boek ‘De groene huisartsenpraktijk’ leest u welke maatregelen u vandaag al kunt nemen om uw energieverbruik, CO2 uitstoot, waterverbruik en watervervuiling te reduceren. U leest in het e-boek over de ervaringen van vier huisartsen die hun praktijk hebben verduurzaamd en u krijgt handvatten om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid in uw praktijk.
06-09-2021
Vandaag start de grootste campagne over Samen Beslissen ooit. De campagne stimuleert een openhartig gesprek tussen zorgverlener en zorggebruiker. De campagne is gelanceerd vanuit patiëntenorganisaties en brancheorganisaties uit de medisch-specialistische zorg, de huisartsenzorg, de paramedische zorg en de wijkverpleging. Ook het NHG werkt mee. De campagne loopt 16 maanden.
16-08-2021
Op 12 augustus heeft de Rechtbank Midden-Nederland uitspraak gedaan in de zaak van ANBB tegen het NHG. ANBB vroeg in deze procedure om een voorlopig getuigenverhoor om daarmee uiteindelijk via de rechter af te dwingen dat Ivermectine (off-label) als behandeloptie tegen COVID-19 in de richtlijnen van het NHG wordt opgenomen. Het NHG heeft de rechtbank gevraagd om het verzoek om een voorlopig getuigenverhoor af te wijzen.
12-08-2021
In 2021 zijn op Thuisarts.nl ruim 100 nieuwe teksten gepubliceerd over onderzoek en behandelingen in het ziekenhuis. Medisch specialisten en huisartsen kunnen patiënten naar deze informatie verwijzen, zodat zij beter voorbereid in de spreekkamer komen of thuis nog eens rustig de informatie kunnen nalezen. De specialist heeft hierdoor meer tijd voor de specifieke situatie van de patiënt en eventueel aanvullende vragen.
04-08-2021
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt momenteel signalen over de koperspiraal Ballerine die reden kunnen zijn tot zorg. De Ballerine, de anticonceptiespiraal met koperballetjes, mag niet meer verkocht worden. Ballerines die al verkocht zijn mogen volgens de wet nog wel gebruikt worden. Als de inspectie meer informatie krijgt, voor vrouwen die een Ballerine spiraal hebben, volgt er een aanpassing van dit bericht zodat u eventuele patiëntvragen kunt beantwoorden.
  • Vorige