College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

18-09-2020
Het medicijn dexamethason is effectief als behandeling bij ziekenhuispatiënten met COVID-19 die zuurstof krijgen toegediend of aan de beademing liggen. Dat stelt de CHMP, het geneesmiddelenbeoordelingscomité van het Europese Medicijnagentschap, op basis van de beoordeling van gegevens uit verschillende onderzoeken.
16-09-2020
Het bedrijf Hospira B.V. heeft medicijnautoriteit CBG geïnformeerd dat zij de vergunning voor het geneesmiddel Pentothal (thiopental) per 31 december 2020 wil laten doorhalen vanwege bedrijfseconomische redenen. Het medicijn wordt daarmee definitief van de markt gehaald. Het gaat hierbij om het poeder voor injectie 500 mg (RVG 11772).
02-09-2020
Van de bijna 20.000 medicijnen op de Nederlandse markt is paracetamol misschien wel het bekendste. Zou er een huishouden zijn waar de pijnstiller níet te vinden is? Ik heb hem standaard in huis.
01-09-2020
Mevrouw dr. S. (Sabina) Kersting is op 27 augustus 2020 beëdigd als nieuw Collegelid bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
01-09-2020
Verzoeken tot intrekking van handelsvergunningen en parallelhandelsvergunningen per 31 december 2020, de zogenoemde ‘eindejaarsintrekkingen’ voor geneesmiddelen voor de mens, moeten uiterlijk op 1 november 2020 door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ontvangen zijn om op tijd afgehandeld te worden.
27-08-2020
Patiënten en consumenten kunnen paracetamol in Nederland veilig blijven gebruiken. Dit concluderen medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in hun onderzoeksrapport. De toegestane limieten van onzuiverheden worden niet overschreden, het gezondheidsrisico is verwaarloosbaar, zo is de conclusie. Ook zijn er geen aanwijzingen dat er paracetamol verkocht is in Nederland die niet aan de strenge eisen voldeed.
13-08-2020
Een aantal potentiële vaccins tegen het coronavirus laten al de eerste resultaten zien, in de verschillende fasen van onderzoek. Dat berichtten verschillende media de afgelopen weken. Maar wat betekent dit precies? We vroegen het onze vaccinexperts Carla Jonker en Leonoor Wijnans.
04-08-2020
Uit meldingen blijkt dat er soms fouten worden gemaakt bij het bereiden en toedienen van leuproreline-bevattende depotmedicijnen. Hierdoor werkt het medicijn mogelijk minder goed. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners de instructies in de productinformatie zorgvuldig op te volgen.
27-07-2020
Het Europese Medicijnagentschap EMA en het netwerk van de hoofden van de nationale medicijnautoriteiten, de Heads of Medicines Agencies (HMA), hebben samen hun doelstellingen en prioriteiten vastgelegd in een strategiedocument voor de komende vijf jaar. De strategie ligt op dit moment ter inzage voor het publiek.
17-07-2020
De implanteerbare MiniMed-pomp (MIP) voor gebruik met Insuman Implantable insulin 400IU/ml gaat eind 2020 uit productie. De productie stopt vanwege aanhoudende problemen met de levering van onderdelen van de pomp. De Nederlandse Medicijnautoriteit CBG raadt artsen en patiënten aan te bespreken welke andere behandelingen mogelijk zijn.
  • Vorige