College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

23-07-2021
Het coronavaccin van Moderna (Spikevax) heeft vandaag als tweede coronavaccin een positief advies gekregen voor jongeren vanaf 12 jaar. Eerder was het vaccin al voorwaardelijk goedgekeurd en in gebruik voor mensen vanaf 18 jaar. Het advies komt van het beoordelingscomité CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit comité.
22-07-2021
Het Guillain-Barré syndroom (GBS) komt in de bijsluiter en de productinformatie van het COVID-19 Vaccin Janssen als een zeer zeldzame bijwerking. Dat heeft het geneesmiddelenbewakingscomité van het Europees Medicijnagentschap EMA geadviseerd. Medicijnautoriteit CBG maakt namens Nederland deel uit van dit comité.
20-07-2021
De versnelde beoordelingsprocedure (‘rolling review’) van het coronavaccin Vidprevtyn van fabrikanten Sanofi/GSK is gestart. Dit meldt het beoordelingscomité CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA. Het CBG neemt namens Nederland deel aan dit comité.
20-07-2021
Zorgverleners ontvangen deze week brieven met risico-informatie over de coronavaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna en Janssen. In de brieven staat (aanvullend) advies over de vaccins en/of waarschuwingen over het gebruik. De fabrikanten versturen de zogenoemde Direct Healthcare Professional Communications (DHPC’s). Dat doen ze in overleg met medicijnautoriteit CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De voordelen van de vaccins blijven opwegen tegen de risico’s.
13-07-2021
In een aantal medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen zit een onzuiverheid. Het gaat om medicijnen met losartan, valsartan of irbesartan. De fabrikanten van deze medicijnen roepen de partijen terug die niet voldoen. Dit gebeurt in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het merendeel van de geteste medicijnen voldoet wel aan de limiet en hoeft niet teruggeroepen te worden. Er is geen direct risico voor patiënten.
09-07-2021
Na een prik met de coronavaccins van Pfizer of Moderna kan in zeer zeldzame gevallen een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) ontstaan. Dat stelt het bewakingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA vast. Het CBG is onderdeel van dit comité. Deze zeer zeldzame bijwerkingen komen in de bijsluiter van deze vaccins, samen met een waarschuwing voor zorgverleners en consumenten.
08-07-2021
Jeugdicoon Fenna Ramos is de presentatrice van het ‘Junior coronacollege: vragen over vaccins’ op maandagmiddag 12 juli om 14:30 uur. Live vanuit de collegezaal op de Universiteit Utrecht bespreekt zij vragen van scholieren over coronavaccins met Ton de Boer, Patricia Bruijning en Naomi van Steenbergen.
07-07-2021
Bij gebruik van tofacitinib (Xeljanz) door reumapatiënten is er een verhoogd risico op een hartinfarct en kanker, onder andere longkanker en lymfeklierkanker. Dit blijkt uit een onderzoek bij patiënten met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen daarom patiënten van 65 jaar en ouder met reumatoïde artritis alleen tofacitinib (Xeljaz) voor te schrijven als er geen goede behandelalternatieven beschikbaar zijn.
07-07-2021
Het aantal volwassenen dat is geprikt met een coronavaccin groeit gestaag in ons land. Dat is mooi, want we zien daardoor de besmettingen en de ziekenhuisopnames teruglopen. Hoe zit het met de één miljoen kinderen - of moet ik zeggen jongeren – tussen de 12 en 17 jaar?
30-06-2021
Het medicijn sonidegib (Odomzo) kan leiden tot ernstige misvormingen bij een ongeboren kind. Ook kan het een miskraam veroorzaken. Sonidegib is nieuw op de Nederlandse markt. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG wijst zorgverleners en patiënten daarom op het zwangerschapspreventieprogramma voor sonidegib. In het programma staan maatregelen waar voorschrijvers en patiënten zich aan moeten houden - voor, tijdens en na behandeling met dit medicijn.
  • Vorige