College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

08-08-2022
Artikel 34 van de Verordening diergeneesmiddelen stelt dat producten in heel Europa op dezelfde manier verkrijgbaar moeten zijn: met of zonder recept. De nieuwe Guideline geeft richtlijnen voor de praktische uitvoering van deze regelgeving. U kunt als geïnteresseerde tot en met 31 oktober 2022 reageren op de Guideline.
22-07-2022
Het pokkenvaccin Imvanex mag ook ingezet worden als vaccin om volwassenen te beschermen tegen het apenpokkenvirus. Dat heeft het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP bekendgemaakt. Nederland is vertegenwoordigd in dit comité. 
20-07-2022
Iets tegen de jeuk van muggen of insectenbeten. Neusspray. En natuurlijk een kleine pijnstiller. Het zijn een paar van de vaste ingrediënten van de gemiddelde reisapotheek: een tasje met medicijnen tegen vakantieongemak. 
06-07-2022
Het was een bijzondere dag voor mij, twee weken geleden. In de Domkerk in Utrecht mocht ik mijn afscheidsrede als hoogleraar houden. Ik vertelde over het onderzoek wat ik de afgelopen dertig jaar heb gedaan. Én over het belang van goede informatie over medicijnen. Voor artsen én medicijngebruikers. 
29-06-2022
Houd woensdagmiddag 28 september van 13.00 tot 18.00 uur alvast vrij in je agenda. Die middag is het namelijk tijd voor de CBG Collegedag! Het jaarlijkse evenement van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
28-06-2022
Roctavian (valoctocogene roxaparvovec) heeft een positief advies gekregen van het Europees medicijnagentschap EMA. Roctavian is de eerste goedgekeurde  gentherapie voor de behandeling van een specifieke groep volwassen patiënten met ernstige hemofilie A. 
24-06-2022
Het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCBG) verstuurt uitgaande poststukken vanaf 1 juli 2022 alleen nog digitaal. Voorlopig geldt dit alleen voor post over geneesmiddelen voor mensen. Stukken over diergeneesmiddelen gaan nog wel via fysieke post. 
24-06-2022
De vergunningen van hydroxyethylzetmeel (HES) oplossingen voor infusie zijn geschorst. Dit in verband met een verhoogd risico op ernstige nierschade en overlijden bij specifieke groepen patiënten. Er zijn alternatieve behandelingen beschikbaar.
23-06-2022
Het coronavaccin van Valneva mag een handelsvergunning krijgen in de Europese Unie voor vaccinatie van mensen van 18 tot 50 jaar. De voordelen (werking) van Valneva wegen op tegen de risico’s (bijwerkingen) en de kwaliteit is in orde. Dat is het advies van het beoordelingscomité CHMP van het Europees Medicijnagentschap EMA. Medicijnautoriteit CBG is vertegenwoordigd in dit comité. 
23-06-2022
Collegevoorzitter prof. dr. Ton de Boer is gisteren benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding gisteren aan het einde van de middag na zijn afscheidsrede als hoogleraar bij de Universiteit Utrecht. 
  • Vorige