College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

04-03-2021
Het Geneesmiddelenbeoordelingscomité (CHMP) van het Europees Medicijnagentschap EMA is gestart met de versnelde beoordelingsprocedure (‘rolling review’) van het coronavaccin Sputnik V.
03-03-2021
Ik krijg de vraag wel eens: kan die bijsluiter niet wat korter, overzichtelijker en duidelijker? Ik snap dat wel: de officiële bijsluiter met zijn kleine lettertjes en enorme hoeveelheid informatie is voor veel mensen best ingewikkeld.
25-02-2021
In Europa zijn aanvullende richtlijnen opgesteld voor de beoordeling van coronavaccins die aangepast worden aan nieuwe varianten van het coronavirus, melden medicijnautoriteit CBG en Europees medicijnagentschap (EMA).
17-02-2021
Op 4 februari 2021 overleed dr. Claudius Teijgeler op 93-jarige leeftijd. Claudius Teijgeler was voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen tussen 1967 en 1991. Gedurende deze periode van 24 jaar is onder zijn leiding veel tot stand gebracht en is de basis gelegd voor het huidige CBG als onafhankelijke autoriteit die erop toeziet dat goede medicijnen op de markt beschikbaar komen en goed gebruikt worden.
16-02-2021
Het Europees Medicijnagentschap EMA heeft vandaag de aanvraag voor voorwaardelijke markttoelating van het coronavaccin van Janssen ontvangen. Dit is het vierde coronavaccin dat het eindbeoordelingstraject in gaat. Het beoordelingscomité van het EMA verwacht halverwege maart 2021 een advies te kunnen geven over dit vaccin op basis van gegevens over kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit comité.
16-02-2021
Met ingang van 1 mei 2021 wordt Paula Loekemeijer (59) de nieuwe directeur/secretaris van het aCBG. Zij volgt Hugo Hurts op, die per 1 september 2021 met pensioen gaat. 
15-02-2021
Stan van Belkum, adjunct-directeur van het aCBG, vertrekt bij de Nederlandse medicijnautoriteit. Met ingang van 1 april wordt hij algemeen secretaris/directeur bij Centrale Commissie voor Mensgebonden Onderzoek (CCMO).
15-02-2021
Het aantal medicijnen waarvoor verwachte leveringsproblemen zijn gemeld is in 2020 met ongeveer 6% gegroeid ten opzichte van 2019. Dit is aanzienlijk minder dan de toename die in de afgelopen jaren gezien werd. Het ging vorig jaar om 2.079 verschillende medicijnen (van de 3.723 meldingen). In 2019 waren dat er 1.965. Dit blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en –defecten van medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Een melding betekent niet dat er daadwerkelijk een tekort is of ontstaat. Voor bijna alle leveringsproblemen was in 2020 uiteindelijk een alternatief middel beschikbaar.
04-02-2021
De evolutie van Geneesmiddelenbewaking in 25 jaar tijd Elk medicijn of vaccin heeft bijwerkingen. Het is van groot belang om deze goed in de gaten te houden. Zowel vóór registratie, als daarna. Op basis van alle informatie uit de praktijk wegen we de balans tussen werkzaamheid en veiligheid steeds opnieuw. Signalen gaan van Nederland naar Europa en weer terug. Hoe kijken we terug op 25 jaar geneesmiddelenbewaking? En hoe ziet de toekomst eruit?
03-02-2021
Afgelopen vrijdag is in Europa het coronavaccin van AstraZeneca, onder voorwaarden,  goedgekeurd. Dat komt nu ook voor Nederland beschikbaar. En is daarmee alweer het derde vaccin tegen het coronavirus, met een iets andere techniek dan de vorige twee. Het derde vaccin in korte tijd, ik vind het een geweldige prestatie. Maar we krijgen ook vragen. Waarom houden we het niet gewoon bij het eerste vaccin dat we hebben goedgekeurd? Dat is met 95 procent werkzaamheid toch dik in orde? Waarom nog andere vaccins beoordelen?
  • Vorige