College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

06-12-2023
December. De maand van lijstjes en terugblikken, de maand waarin we momenten op een rijtje zetten. Ik ga in deze column niet terugblikken. Maar laten we het eens over ‘momenten’ hebben. 
27-11-2023
Met ingang van 1 januari 2024 verhoogt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de tarieven. De tarieven van het Bureau Diergeneesmiddelen stijgen met 4,7%. Deze standaard verhoging van de tarieven is noodzakelijk vanwege de loon- en prijsontwikkelingen.  
23-11-2023
Patiënten met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop hebben een grotere kans op een onregelmatige en snelle hartslag (boezemfibrilleren) bij gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen. Dit blijkt uit Europees onderzoek naar het gebruik van deze middelen. Medicijnautoriteit CBG adviseert artsen deze medicijnen alleen voor te schrijven bij patiënten met hart- en vaatziekten als er geen goede alternatieven zijn.
17-11-2023
Het wereldwijde tekort aan diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide) houdt ook in 2024 aan. Dat meldt de fabrikant aan medicijnautoriteit CBG. Het tekort duurt langer vanwege capaciteitsproblemen in fabrieken en een snel gestegen vraag naar het medicijn. Om de productie van Ozempic te verhogen, heeft de fabrikant besloten de levering van een ander diabetesmedicijn Victoza (liraglutide) tijdelijk te verminderen. Artsen en apothekers krijgen het advies om Victoza en Ozempic tijdelijk niet voor te schrijven of mee te geven aan nieuwe patiënten. 
09-11-2023
Medicijnautoriteit CBG heeft de eerste elektronische versies van productinformatie (ePI) gepuliceerd. Deze ePI verbetert de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, voor patiënten én zorgverleners. 
06-11-2023
Vandaag start de internationale bijwerkingenweek, een jaarlijkse campagne georganiseerd door de WHO waar medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb aan meewerken. Het doel van deze week is aandacht geven aan het belang van het melden van bijwerkingen. Met het thema: Wie kan melden? besteden we dit jaar specifiek aandacht aan de rol die verschillende doelgroepen hebben bij het melden van bijwerkingen. Want iedereen kan een bijwerking melden: patiënten, consumenten, artsen, verpleegkundigen en apothekers. Samen voor het veilig gebruik van medicijnen en vaccins. 
02-11-2023
Topiramaat kan bij gebruik tijdens de zwangerschap ernstige aangeboren afwijkingen, groeibeperkingen en neurologische ontwikkelingsstoornissen veroorzaken bij ongeboren kinderen. Er is daarom een zwangerschapspreventieprogramma gemaakt. Met dit programma moet voorkomen worden dat ongeboren kinderen worden blootgesteld aan het topiramaat.
01-11-2023
Het aangepaste coronavaccin Nuvaxovid heeft een positief advies gekregen van het Europees Medicijnagentschap EMA. Het eiwitvaccin is aangepast voor de omikron variant XBB.1.5 van het coronavirus. Deze subvariant komt nu veel voor en lijkt erg op de andere varianten die rondgaan. Daarom is de verwachting dat het vaccin helpt om een optimale bescherming tegen COVID-19 te houden. 
01-11-2023
‘Zeer zelden’. Een lezer van deze column vroeg me wat dat nu eigenlijk inhoudt. In de bijsluiter van medicijnen staan de bijwerkingen. En soms komt een bepaalde bijwerking dus ‘zeer zelden’ voor. Wat betekent dat? 
25-10-2023
Er is een nieuwe registratieprocedure voor diergeneesmiddelen bestemd voor specifieke gezelschapsdieren. Het gaat hier om niet-recept plichtige diergeneesmiddelen. Iedereen die deze diergeneesmiddelen op de markt brengt, moet voor 31 december 2024 een registratieaanvraag doen. Vanaf 1 januari 2025 is het vrijgeven van niet geregistreerde producten niet meer mogelijk.
  • Vorige