College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

14-10-2021
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een parallelhandelsvergunning afgegeven voor Tetagam-P, oplossing voor injectie. Deze registratie kan helpen in de oplossing van langdurige tekorten aan tetanusantistoffen in Nederland.
14-10-2021
Na een prik met het coronavaccin Vaxzevria (AstraZeneca) is een zeldzaam risico op immunotrombocytopenie (ITP), een ziekte waarbij het eigen afweersysteem de bloedplaatjes aanvalt, vastgesteld. Medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners en mensen die geprikt worden om alert te zijn op symptomen van ITP na een prik met Vaxzevria.
14-10-2021
Na een prik met het COVID-19 Vaccin Janssen is er een zeldzaam risico op veneuze trombo-embolie (bloedpropjes in aderen, soms met longembolie) of op immunotrombocytopenie (ITP), een ziekte waarbij het eigen afweersysteem de bloedplaatjes aanvalt. Medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners en mensen die geprikt worden om alert te zijn op symptomen van veneuze trombo-embolie en ITP na een prik met het COVID-19 Vaccin Janssen.
13-10-2021
Handelsvergunningen die vanaf 28 januari 2022 volgens de Verordening Diergeneesmiddelen (Verordening (EU) 2019/6), oftewel de Veterinary Medicines Regulation (VMR) voor een diergeneesmiddel worden verstrekt, zijn onbeperkt geldig. Dit is nu nog niet het geval. Daarom zijn een aantal overgangsbepalingen opgesteld.
12-10-2021
Het CBG houdt op woensdag 10 november weer de jaarlijkse Collegedag. Het hoofdthema van de (digitale) Collegedag is dit jaar ‘Balans in roerige tijden’. We blikken terug op een veelbewogen jaar én kijken vooruit met inspirerende prominente sprekers uit het medische, farmaceutische en bestuurlijke veld, zoals Hans Hogerzeil, Marcel Levi en Marc Bonten.
12-10-2021
Vandaag verschijnt weer een nieuwe editie van ons Engelstalige online magazine over wetenschap, het Regulatory Science Magazine. In deze editie gaan we in gesprek met Marieke De Bruin, hoogleraar Drug Regulatory Science aan de Universiteit Utrecht én Jesper Kjær, hoofd van het Data Analytics Centre van de Deense medicijnautoriteit.
07-10-2021
Rond de EudraGMDP-databank veranderen er op het gebied van diergeneesmiddelen een aantal dingen. Dit is een gevolg van de Verordening Diergeneesmiddelen (Verordening (EU) 2019/6), oftewel de Veterinary Medicines Regulation (VMR), die 28 januari 2022 in werking treedt. Zo wordt de databank gekoppeld aan het OMS-systeem van het EMA, waarmee gegevens van vergunninghouders worden gekoppeld.
06-10-2021
U heeft de kreet vást gehoord in de media het afgelopen jaar: ‘het Europees Medicijnagentschap heeft een advies uitgebracht’. Onlangs vroeg iemand me hoe dat nu precies zit met al die autoriteiten, zoals het EMA en het CBG. En waarom het lijkt alsof de Amerikaanse autoriteit FDA ons vaak te snel af is? Ik leg het graag uit.
04-10-2021
Een deel van de mensen met een ernstig verzwakt afweersysteem kan baat hebben bij een derde prik met het coronavaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Daarnaast zorgt een boosterprik van Pfizer bij gezonde mensen tot aanmaak van meer antilichamen. Dit zijn bevindingen van het beoordelingscomité CHMP van het Europees Medicijnagentschap EMA, op basis van de gegevens uit verschillende studies. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit comité.
04-10-2021
Als gevolg van de Verordening Diergeneesmiddelen (Verordening (EU) 2019/6), oftewel de Veterinary Medicines Regulation (VMR), die per 28 januari 2022 van toepassing wordt, wijzigen veel procedures. Zo verandert de classificatie van wijzigingen (ook wel variaties genoemd) van een handelsvergunning. Vanwege deze wijzigingen wordt de huidige tariefstructuur opnieuw bekeken en waar nodig aangepast. 
  • Vorige