Mondgezondheid bij oncologische aandoeningen

 

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor mondgezond tijdens de behandeling van oncologische aandoeningen. Ook na de behandeling ervaart de patiënt vaak nog lang hinder van verandering in het mondmilieu. Gevolg van een behandeling kan zijn dat de speekselaanmaak vermindert, de viscositeit van het speeksel verandert of de antibacteriële werking van het speeksel af neemt. Het is noodzaak om problemen die men ervaart in de mond bij een bezoek aan de professional te bespreken. Een goede mondgezondheid is namelijk van groot belang.

Mensen hebben tijdens en na een oncologische behandeling verminderde bescherming tegen ontstekingen. Speeksel speelt hierin een belangrijke rol. Speeksel is namelijk een natuurlijke bescherming tegen tandbederf en tandvleesontstekingen. Speeksel neutraliseert het zuur uit voedingsmiddelen en drank. Daarnaast bevat speeksel enzymen, mineralen en eiwitten die een rol spelen bij het voorkomen van tandbederf en tandplaque. Het behouden van het microbiële evenwicht in de mondholte is belangrijk.

Bestraling beïnvloedt de speekselklieren. Bij de klieren in het stralingsveld vermindert de hoeveelheid speeksel en daarnaast wijzigt de samenstelling van het speeksel. Chemotherapie beschadigt gezonde cellen, zoals de slijmvliezen in de mond. Ook chirurgisch ingrijpen is soms onvermijdelijk waarbij het verwijderen van speekselklieren levenslang nadelige gevolgen kan hebben. Na afloop van deze behandelingen zien we regelmatig dat patiënten nog een langere periode in meer of mindere mate last hebben van verandering van het mondmilieu.

Orale complicaties treden dan ook frequent op, waarbij kwetsuren in de mond pijnlijk kunnen zijn en het eten, praten en slikken bemoeilijken. Kwaliteit van leven neemt daarmee af en het risico op een infectie neemt toe. Regelmatig spoelen met (zout)water of een kunstspeeksel gebruiken kan verlichting van de klachten geven. Het gebruik van kunstspeeksel heeft als voordeel dat het zich iets langer hecht aan het mondslijmvlies.

 

GUM® Hydral™ heeft speciaal hiervoor een nieuwe productlijn geïntroduceerd dat zorgt voor een snelle en langdurige werking bij een droge mond. Dankzij de actieve ingrediënten zorgen de producten voor bevochtiging, bescherming, verlichting en herstel van het mondweefsel. Het uitgebreide assortiment zorgt ervoor dat er voor iedereen een prettig product is. De tandpasta en mondpoelmiddel voor dagelijkse hygiëne en de spray voor snel comfort en vermindering van klachten gedurende de dag. De gel is optimaal voor gebruik voor de nacht en geeft langdurig bescherming van het mondweefsel. Uit diverse consumententesten komt naar voren dat de producten als zacht en uiterst comfortabel worden ervaren.

Voor meer informatie ga naar www.drogemond.nl