De invloed van parodontitis op de rest van het lichaam

Een goede mondgezondheid is erg belangrijk voor de levenskwaliteit. De mondgezondheid is van invloed op praten, zoenen, lekker en gezellig samen eten en andere sociale interacties. Dit gebeurt allemaal met de mond. Daar staat tegenover dat wanneer de mondgezondheid gedurende een langere periode niet in orde is, je een verhoogd gezondheidsrisico kunt hebben.

Wat is parodontitis?
Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking en ontstaat wanneer tandplak de kans krijgt zich op te hopen vooral tussen de tanden en kiezen en langs de tandvleesrand. De bacteriën in de tandplak produceren stoffen die het tandvlees irriteren en een ontstekingsreactie veroorzaken. Schadelijke bacteriën kunnen via het tandvlees het lichaam binnendringen met (negatieve) gevolgen voor de gezondheid. De tandvleesontsteking wordt van kwaad tot erger en bij niets doen leidt dit tot verlies van tanden en kiezen. Het betreft hier een infectie die moet worden verholpen.

Een slecht onderhouden gebit kan leiden tot het krijgen van parodontitis (een tandvleesziekte, zie kader), met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek (klik hier voor het onderzoek) is gebleken dat er een (direct) verband is met diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, longontsteking en reuma. In de apotheek heb je dagelijks te maken met mensen die medicatie gebruiken met betrekking tot 1 van deze ziekten. Bij een tweede uitgifte is het dus raadzaam om bij de cliënt na te gaan of er tandvleesproblemen zijn.

 

Bij de behandeling van parodontitis zal de behandelaar adviseren om 10 tot 14 dagen te spoelen met chloorhexidine, zoals met GUM® Paroex® CHX 0,12%. Dit product combineert de wetenschappelijk bewezen efficiëntie van chloorhexidine (CHX) met de toxine neutraliserende werking van cetylpyridiniumchloride (CPC). De geavanceerde tweevoudige werking, gericht op zowel plaque als op hun endotoxinen, zorgt voor een betere bescherming tegen tandvleesproblemen. 

Klik hier voor de uitleg op de werking /Brochure GUM® Paroex®.

Als gevolg van parodontitis moeten sommige patiënten tanden en kiezen missen. De gedachte dat met een kunstgebit alle (mond)problemen de wereld uit zouden zijn, is allerminst waar. De mondholte moet goed onderhouden worden, evenals het kunstgebit zelf. Alleen met een goede en dagelijkse mondhygiëne is het mogelijk om de mondgezondheid op peil te houden en te kunnen blijven lachen, eten en genieten van het leven.

INTERESSANTE LINKS

Klik hier voor het informatieblad GUM® Paroex® en Gingidex®.