Zomerkolder

In zomer gaan we gewoon door met onze dagelijkse perikelen. Zo heb ik mij een nieuwe coupe laten aanmeten, hebben we de buitenschilder gehad en zijn we overgegaan op een nieuw apotheeksysteem. 

Doe eens gek dacht ik en ben eens naar een andere kapper gegaan. Gewoon in ons dorp. Had een beetje koudwatervrees. Een heuse barbershop met een halfpipe in de zaak. Echt waar. Geknipt door een baardmannetje met een strakke haardos en hele bende tattoos. Nu loop ik voor het eerst sinds 30 jaar weer met een keurig aangezette scheiding op mijn koppie. Ben weer jong, haha. Een tattoo heb ik niet en wil ik evenmin. Gribus. Inmiddels voor het eerst sinds jaren weer een soort strandvakantie gedaan in Spanje. In de mix met cultuur en natuur. En ervaring opgedaan met Airbnb. Als apotheker moet je natuurlijk ook op de kleintjes letten. De eerste Airbnb was echt heulemaal niks. Bleek te zijn gelegen in een soort crimineel steegje. Shabby en creepy, het geld niet waard. De 2e was een stuk goedkoper en helemaal geweldig. Modern, trendy en superlocatie. De nieuwe haarcoupe matchte overigens wonderwel met de Spaanse snit. Op het strand ben ik weer eens de golven ingedoken, als in the old days. 

Om de vervangende bezorger een beetje te ontlasten ben ik afgelopen maand weer eens een rondje baxters gaan rijden. Leuk joh. Je komt nog eens ergens. Bij mensen die je anders zelden of nooit ziet. Je maakt een praatje, hebt een luisterend oor. Allemaal goed voor de klantbejegening. En als het mij te lang duurt voordat er iemand open doet dan wandel ik gewoon achterom. Verbazingwekkend hoeveel deuren overal openstaan. Op eentje na kon ik overal zo de keuken in banjeren. Je roept fatsoenshalve ff apotheek of volluk, en wegwezen! Soms krijg je nog antwoord. Zet maar in de keuken, sta in de douche. Een deel van de klanten is verbijsterd mij zelf te zien. Ach komt u zelf? Nou dan had ik het ook kunnen ophalen…Weer een ander denkt dat ik de bezorger heb wegbezuinigd en de volgende roept: nou, nou, ik zie het al, de zaken gaan slecht. Daarbij wijzend op mijn autootje zonder dak -).

Bonuspunten zijn er behaald voor het diploma politieagent. Komt recept van de kinderarts; 180 stuks prednisolon 20 mg 2 keer 1. Kind is 6 jaar. Maar ff bellen. Oeps, moest 5 dagen zijn. Een weekje later recept oncoloog voor prednisolon 5 mg, 40 stuks, gebruik 1 keer per dag 4 mg. Dan zou je zeggen zal wel 5 mg moeten zijn. Het onderbuikgevoel zei ff belluh. En ja hoor. Het moest 1 keer per dag 4 tabletten zijn. Ach, zo zie je maar weer. Gek he? Digitaal voorschrijven is best moeilijk. Echt shit was een ontslagfax 5 dagen na dato. Patiënt is gewoon doorgegaan met de oude medicatierol terwijl er 8 wijzigingen waren. Drie eraf, vier erbij en 1 dosisaanpassing. Faxje blijven liggen in de instelling en vanuit het ziekenhuis is niks naar ons gecommuniceerd. Om nog maar te zwijgen over een 100-voudige overdosering van een drankje in een andere instelling. Het etiket was goed maar de verpleegkundige gaf toch 25 ml in plaats van 0,25 ml. Ondanks het bijgeleverde spuitje. Gemeld door instelling bij de IGZ, gemeld door ons bij het CMR. Dat zijn dus strafpunten. En vervolgens kun je dus alles in kaart gaan brengen hoe het heeft kunnen gebeuren en hoe je het gaat voorkomen. De fout was overigens binnen 5 minuten ontdekt. De patiënt is voor de zekerheid bij het ziekenhuis ingeleverd en mocht de dag erna weer naar huis. Geen restperikelen gelukkig. Never a dull moment in de apotheek.

We zijn nu 3 weken over op een nieuw AIS en moesten van de HKZ natuurlijk een PRI schrijven. Onze 2e apotheker werd er helemaal opgewonden van. Kickuh. Natuurlijk compleet zonde van de tijd zoals ik haar al voorspelde. Het softwarehuis levert een plan van aanpak en je volgt dat braaf op. Denk wel ook nog ff mee. En zie, wat ging er mis? Eigenlijk helemaal niks. Wat instellingsaanpassinkjes en that’s it. De PRI kon eigenlijk zo de prullenbak in. Net zoals alle PRI’s zonde van de tijd en de moeite zijn. Je schrijft ze voor de HKZ en het archief. Lekker belangrijk allemaal.

Nog even terugkomend op de vorige column: u kunt dus in 2017 2% extra verdienen als u € 2500 investeert in geld voor CQ en OKA. Dan moet je verder tot de beste 60% in apothekersland behoren en je assistentes het leven zuur maken. Dat betekent pakweg minimaal 50 000 regels om break even te komen. Bij 100 000 regels verdien je dan 2500 euro. Gooi er dan ook nog eens een teamtraining achteraan van 1500 piekkies. Wat blijft er over? Ook hier mag het roer om. Er staat trouwens nergens in de HKZ dat je elk jaar een CQ moet doen. Dus bezint eer ge begint.

Kim Wilde en Nena: Irgendwie, irgendwo, irgendwann

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl