Wiewawappie

Deze column staat in het teken van de patiënt/cliënt. We gaan ze eens lekker centraal zetten met alle mogelijke dagelijkse belevenissen die wij aan de balie met hen ervaren.

Bij de huisarts komt men alleen met klachten. Daarna komen ze bij ons en krijgen ze hun pillekes. Dan maken wij hen weer gelukkig. Dat zou je toch mogen verwachten. Of niet soms? De realiteit is enigszins weerbarstig helaas. Ook al zijn wij altijd de minnelijkheid zelve -).
Een meneer betichtte mij van fraude. De eerste keer betaalde bij 12 euro voor 5 oxazepam en de 2e keer 6 euro. Wie nou dat geld allemaal in zijn zak stak. En zo ontspon zich een 20 minuten durend vermoeiend gesprek op de vroege ochtend. Heerlijk om zo de dag te beginnen.

Soms raak je een beetje in de war. Zo meldde een bijna 70 jarige dame dat ze een beetje wappie werd van de NOAC die ze gebruikte. Pardon? Voor de beeldvorming: wappie betekent een beetje zweverig, happy, meestal onder invloed van drank of drugs. Nog maar niet denken aan seks. Je gaat toch bijzondere fantasieën krijgen wat zich achter de gevel bij deze dame thuis afspeelt. Emoties kwamen los toen bleek dat een mevrouw op haar sterfbed haar dochter met klem had verzocht een doos bonbons naar de apotheek te brengen als dank voor alle goede zorgen. Het waren zeker niet de goedkoopste die ons ten deel vielen. Ook van 2 andere klanten kregen we nadrukkelijk de complimenten voor verleende zorg en bestede aandacht en tijd.

Van de minder fijne kant liet een klant zich zien toen hij ons uitmaakte voor oplichters. Zijn vrouw had paracetamol gekocht en die had niet geholpen. Daarvoor gebruikte hij de paracetamol van het Kruidvat en die hielp wel. Ik verkocht placebos’s en moest tot op de bodem uitzoeken wat er in dat doosje zat. En dan gaat vervolgens het hele circus bij de fabrikant in gang. We hebben niets te doen immers. Weet je wat ook zo prettig is? Als je de huid vol krijgt gescholden terwijl je er part nog deel aan hebt. Laatst werd door een postorderaar voor 3 maanden teststrips etc geleverd, op een ander adres drinkvoeding. Dan bel je simpelweg de apotheek om te melden dat je “gvd” klant bent en dat je niet zo veel in huis wil hebben. Zorg kan inderdaad goedkoper en efficiënter. Gewoon alles overal voor 1 jaar tegelijk naar binnen gooien is nog goedkoper toch?

In de categorie gekkigheid danwel hilarisch: stel nou je laat een stripje pillen in de wasbak met water vallen. Dan leg je ze toch daarna gewoon in de magnetron. Etiket van doosje beetje zwart maar verder?
Hoe gevat mag je als apotheekmedewerker zijn? Een nogal stevige man komt de apotheek in. Zegt tegen de assistente dat ie zijn hoofd heeft gestoten en vraagt aan haar of ie een dikke kop heeft. Flapt ze er direct uit: nou, niet anders dan anders. Daarna liggen ze beiden in een deuk van de lach.
Een ander kwam melden dat ie ging verhuizen naar Aerdenhout. Zijn vrouw wilde dat, hij niet. We zeiden toen dat dus wel duidelijk was wie thuis de broek aan had. Vervolgens liet de man dat niet over zijn kant gaan en maakte uitgebreid duidelijk dat hij de baas in huis was.

Klanten kunnen aandachtstrekkers zijn van de vreemdste soort. Een onzer assistentes was druk in de weer met een cliënt. Daarbij liep ze en passant een ander voorbij... Waarop deze wist te melden: U mag mij ook wel wat aandacht schenken. Ik heb dat nu echt nodig… Een ander liet weten een oogje te hebben op onze 2e apotheker, de volgende vroeg heeeeeeeel uitgebreid aan een van de meiden hoe sildenafil werkte. Hij wilde nog eens een keer goed van Jetje gaan.. Het regent, een 90+ maar nog zeer vitale man komt de apotheek in. Zegt tegen de assistente dat de zon gaat schijnen. Ze kijkt hem een beetje verdwaasd aan. Na een nieuwe hint viel bij haar het kwartje.
Wanneer je op vakantie gaat of gaat emigreren is het toch wel leuk nog wat aan de apotheek te laten weten, nietwaar. Zo kregen we onlangs een prachtfoto van de ondergaande zon aan de Marowijne rivier. Het uitzicht vanuit het nieuwe optrekje. Of we wel nog even voor 3 maanden pillen wilden opsturen want die waren in Suriname erg duur. Een ander zond ons een kiekje van de safari in Kruger. Not too bad at all.
Waarom word je door een cardioloog in Italië behandeld? Ik weet waarom. Een werkelijk bloedschone dame. Een app aan de klant die ik mocht lezen beëindigde zij met baci, ofwel kus. De man kreeg een rooie kop toen ik liet merken dat ik dat kon lezen. Nou nou, zullen wij de patiënten ook zo gaan benaderen? Ciao bella.

Het was me weer een maandje wel beste collega’s. Iedere dag is een nieuwe uitdaging om er wat moois van te maken.

Uit The Wiz: Can’t you feel that brandnew day. 

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl