Wie sloopt de ketens?

Waarom werk je eigenlijk voor een keten? Omdat er anders geen werk te vinden is of zijn er andere redenen?

Apotheekketens, let wel niet de formules, zijn de dood in de pot voor zo ongeveer alles waar je als vrijgevestigd zorgverlener voor kunt staan. Okay. Ik heb geluk gehad. Ben hier meer dan 30 jaar geleden als apotheker in loondienst begonnen, maatschap gevormd gevolgd door overname. Kom daar nu eens om. Met een vergrootglas te vinden.

Sedert niet apothekers eigenaar mochten worden van apotheken is er heel veel veranderd. En dan heb ik het niet over concurrentie maar vooral ook over de manier van werken. Ketens hebben als doel winst maken onder de noemer van zorg verlenen. Ze zijn of beursgenoteerd of in eigendom van een investeerder. Koste wat kost. Je krijgt echt dagelijks targets dat je weer X-baxter klanten erbij moet regelen of X-medicatierevieuws gedaan moet hebben. Anders halen ze het budget niet en zwaait er wat.

Ketenapotheken worden gestuurd op basis van spreadsheets. Werknemers zijn niet meer dan nummers. Voor jou een ander want je kunt als apotheker toch bijna nergens bij een zelfstandige aan de slag. Voor assistentes ligt dat dan nog net ff anders. Ketenapothekers en assistentes worden gedrild en afgeknepen. Ze mogen zich te pletter werken en krijgen er in arbeidswaardering niks voor terug. Just name it en het stelt geen donder voor. Dan hebben we het nog niet over de CAO’s of de pensioenpremies. Valt ergens een medewerker om of gaat weg dan moet je hemel en aarde bewegen om vervanging te krijgen. What a life.

Het gevolg is dat apothekers en assistentes in ketenapotheken bovenmatig het bijltje erbij neergooien. Of ze zijn overspannen of ze maken er een potje van. Geen waardering leidt tot een vicieuze cirkel van minder betrokkenheid, desinteresse in alles. Er wordt personeel ingezet van deze of gene detacheerder. Welwillend maar zonder enige band met welke arts of client dan ook. Ketenapotheken zijn meer dan eens verworden tot doorgangshuizen. Talloze goede apotheken zijn naar de klote gegaan op het moment dat ze zijn verkocht aan een keten. De apotheken moeten terug naar daar waar ze thuis horen, bij de inividuele zorgverlener.

Als jonge apotheker, in loondienst, en regiobestuurslid mocht ik ooit een vergadering van het Vertegenwoordigend College bijwonen. Aan de Alexanderstraat. Kwam ik daar met een trui aan. Om mij heen allemaal dikke deuren in een pak met een aardappel in de keel. Van het soort dat later aan een keten verkocht en de farmacie verkwanselde. Er werd neerbuigend gedaan over apothekers in loondienst. Als ik niet uitkijk doe ik nu hetzelfde bij ketenapothekers. Dat is niet de bedoeling. Ik was gelijk genezen met die zogenaamde hotemetoten. Dat werd later overigens een stuk normaler. Fight for your right.
Waarom gaan de werknemers niet de barricaden op, waarom bundelen ze hun krachten niet. Waarom nemen ze zo veel voor lief omdat het overal hetzelfde is? Als je wat in je mars hebt dan ga je ervoor. Dan ga je niet als een suffe muts of loonslaaf aan de bak maar dan maak je er wat van. Trek een mond open, doe verdomme wat tegen al dat gedram van bovenaf. Het tussenkader is al net zo erg. Meer dan eens te beroerd om de mouwen op te stropen, of mislukt als openbaar apotheker, maar niet te beroerd om de collega’s het leven zuur te maken.

De VJA is druk bezig met zichtbaarheid maar ze mag ook wel eens in de bres komen voor de collegae werkzaam in de ketenapotheken. Wat is dat toch? Okay. Ik ben lastig. Altijd geweest maar zonder ooit je mond open te trekken en in actie te komen ga je de wereld in de apotheek echt niet verbeteren. En dat is OOK van toepassing op wet-en regelgeving, preferentie en noem maar op. De jonge garde laat zich in de luren leggen. En ondertussen zagen ze aan je stoelpoten door steeds meer leveringen naar zich toe te trekken. Doe ook mee met de actie "we slikken het niet langer"!

Waarom je toch in de apotheek blijft lachen. Komt een vrouwelijke BN-er in de apotheek: ik heb vannacht over jullie gedroomd. Carlo was de ramen van de apotheek aan het lappen. Nah ja zeg. Lijkt mij meer een nachtmerrie.
Klant verkast naar New York. Hij had van een vriendje vernomen, die ook in de States had gewoond, dat Carlo de pillen gewoon opstuurt. Ja hoor. Je ken het zo gek niet bedenken of we doen het. Als ze maar betalen -). Goede dingen zoals de apotheek moet je gewoon in ere houden aldus deze heer.
Vorige week vroeg een oudere mevrouw via de telefoon info over Sint Janskruid. Bleek niet handig met 1 van haar pillen. Drie dagen laten kwam ze haar reguliere medicatie ophalen: ik kan beter elke dag hierheen komen. Altijd zo gezellig hier. Dan heb ik die St Janskruid ook niet nodig. YES! Zo is het maar net.

Xavier Rudd - Follow The Sun

Carlo Schneider
info@apotheekkennisbank.nl
Laren Nh