Vakantie?

Als u op vakantie gaat, trekt u dan de deur van de apotheek echt dicht of hangt u de controlfreak uit op afstand? Er was een lange tijd dat ik tot de 1e categorie behoorde maar de laatste jaren is dat toch bepaald anders geworden.

Afgelopen maand was het weer zo ver. Ben je in verweggistan en zit je nog dagelijks de apotheekmail te checken. Waarom eigenlijk? Denk je dat ze niet zonder je kunnen, beroepsgedeformeerdheid, omdat de techniek het simpelweg toelaat of een andere reden zoals bang zijn iets belangwekkends te missen? Toen er nog geen emailverkeer bestond of whatsapp was je simpelweg niet bereikbaar. Tenzij de tent afbrandde. Het apotheekteam wist wel altijd waar ik was. Toen er ooit tijdens mijn vakantie werd ingebroken in de apotheek vernam ik dat pas bij thuiskomst. De meiden hadden zelf alles geregeld. De buit was een lading Vichy, de overige schade viel verder mee. Bellen deden ze nooit en toen dus ook niet. En dit jaar voor het eerst in al die jaren. Een klant had met haar scootmobiel de elektronische voordeur geramd en die lag uit het lood. Ze hadden al hun best gedaan het zelf op te lossen maar de firma die ze hadden gebeld wist te melden dat zij niet de leverancier van de deur waren. Nou wel dus, en vanuit verweggistan zowaar wat kunnen regelen. 

Al op de 1e dag van mijn vertrek was er een melding aan de helpdesk van ons AIS: er werd geen info doorgegeven aan het digitaal aftekensysteem. Heel handig met 100 cliënten daarin. Maar okay, ook hier hebben de meiden het geregeld. Na 1 week kwam via de app een noodkreet van de interim 2e apotheker dat er geen anticonceptiepil meer te krijgen was, wat nu? Notabene net in de column gezet dat we altijd de dans ontsprongen waren. Nu dus niet. Ook hier vanuit den vreemde wat weten te ritselen. Kan er geen ander woord voor bedenken. Belachelijk dat wij in Nederland nagenoeg volledig afhankelijk zijn van een fabrikant in Spanje. Goedkoop is duurkoop. Lang leve de preferentie. Als je er bent gebeurt er nooit wat en zodra je weg bent: ze hadden verder nog een telefoonstoring en een deurbel die bleef “hangen”. De meiden zijn handig en een schroevendraaier deed wonderen. Zie je nou wel, we kunnen best zonder je al denk je van niet….
Ook kregen ze nog een run op het meningokokkenvaccin voor hun kiezen. Echt niks te krijgen. Weer goed geregeld. Nederland het achterlijke landje in West Europa. Anyway, de dames hebben het in goede banen geleid. Je mag de boel niet importeren. Dus gewoon 200 klanten de gordijnen in jagen en dood laten gaan. De bureaucraten blijven maar een slag in de rondte lullen. 
En van die honderden mails die ik “misliep” waren er nog geen 4 die opvolging behoefden. Dat zegt ook genoeg. Volgend jaar niet meekijken dus? Vrees van wel, zit toch in de aard van het beestje.

Ondertussen zien we de zoveelste pleitnotitie van de KNMP. Nu over de gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. Je kunt pleiten totdat je een ons weegt maar soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt. Om het maar eens op zijn Cruyffs te zeggen. Voor de zoveelste keer: waarom is NL opgedeeld in tig LSP-regio’s en moet je je als zorgverlener bij elke regio aanmelden, waarom zijn WLZ-instellingen niet aangesloten op het LSP. Denk aan al die kortdurende verblijven. Wat te denken van al die overhevelingsmedicatie waar je nada van teruggekoppeld ziet. Waarom kunnen de ziekenhuizen niet eveneens aan het LSP. Dat voorkomt ook dat apotheken om een AMO wordt gevraagd terwijl cliënten al lang uit beeld zijn omdat ze inmiddels in een WLZ-instelling wonen. En wat zou het toch fijn zijn als ik ook zicht heb op verband- of incomateriaal. Dat is echt een puinhoop van jewelste. Nada informatie. En je kunt wel iedere keer de shit opruimen. Komt er ooit een politbureau met pit die eens lekker dwars voor die onzinnige FMD gaat liggen, eindelijk met acties komt inzake niet leverbare medicatie, werk maakt van de schrapsessies of kritische noten kraakt inzake de AVG. No guts, no glory. Kom op mensen, DOE WAT waar uw achterban echt iets aan heeft!

Tijdens mijn vakantie bezocht ik de blauwe barakken in Panmunjeom. Inclusief de onderhandelingstafel. Militaire poppenkast. Inzake de recalls zijn de KNMP en Menzis verheugd dat er een voor beide partijen acceptabele oplossing is bereikt over deze problematiek in het belang van de continuïteit en de veiligheid van de geneesmiddelenverstrekking aan hun verzekerden/patiënten. Wat een bullshit. Diplomatieke poppenkast.

Madonna Holiday

Carlo Schneider
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl