Utopia

Eindeloos geluk of wordt het een complete chaos. In onze achtertuin in Laren is vorige week het nieuwe reality programma Utopia, van Talpa-SBS6, van start gegaan. Laren of all places. Wordt 2014 het jaar van de waarheid?

Zelf ben ik met een schone lei begonnen. Thuis korte metten gemaakt met mijn farmaceutische verleden. Studieboeken jaargang '82-'89 zoals Vogel's textbook anorganische analyse, Biochemistry, Physical Pharmacy en Teuscher Pharmakognosie bij het oud papier gedumpt. Wat heeft het mij toepasbaar gebracht? Tja, da’s geschiedenis. Daarnaast jaarstukken van de apotheek vanaf 1989 weggegooid...Toen draaiden we een omzet die in euro’s 1/3 van nu is. En dat met hetzelfde aantal FTE's.
We leven in het heden en zijn gepokt en gemazeld door het verleden. Dat kan soms een last zijn als je echt schoon schip wilt maken. Nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het mag geen uithuilen en opnieuw beginnen zijn. Ook geen doorstart. Wat je wel wil zijn gelijkgestemden, lieden die je kunt vertrouwen en met wie je wat kunt opbouwen. Dat is ook de kracht van je apotheekteam. Je moet een opbouwwerker zijn en niet bij voortduring je laten afleiden door de negatieve krachten om je heen. Waarom is het nou zo moeilijk om op koepelniveau alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. De dominantie van, en de concentratie van, de macht maakt dit nu onmogelijk.

Op een volledig afgeschermd terrein van ons voormalig AZC bouwen de deelnemers van Utopia eén jaar lang aan een compleet nieuw bestaan, een nieuwe gemeenschap, op een plek waar geen regels, geen wetten en geen machtsverhoudingen zijn en ze beginnen met bijna niets. Alles wat ze hebben, is een kale loods op een onbewerkt stuk land, een paar dieren, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon en een geldbedrag in cash om hun leefomgeving op te bouwen en de eerste maanden te overleven. Elke vier weken wordt een van de bewoners weggestemd en vervangen door een nieuwe. En dat alles voor de ogen van vele camera’s. Je kunt ook alles 24 op 24 via internet volgen….En voor 2,50 per maand zelfs Elite kijker worden. Dan mag je mensen wegstemmen…..
Het lijkt mij een ideale omgeving om dit ook op het hele farmaceutische zwikje dat ertoe doet los te laten. De loods grenst aan een prachtig heidegebied met schapen en Schotse hooglanders. Er is dus nog steeds sprake van een hei-sessie.  Blanco start vanaf het begin. Draag je niet bij aan een betere farmawereld, ben je niet constructief: opzouten en voor jou dan graag een ander. Als het nodig is wil ik best wat infuuszakken aandragen om dat proces in gang te houden. Laatst hebben we die ook geleverd aan Talpa. Maar dat was voor Geer & Goor vanwege opnames in een van onze verzorgingshuizen….En als het echt niet anders kan, gaan we over op palliatieve sedatie. Voeg ik wat midazolam aan die infuuszakken toe. Dan worden ze vast wat meer ontspannen op weg naar een betere en vredige farmawereld.

Inmiddels hebben we ook alle CZ klanten met diabetestestmaterialen aan de balie gehad. Witheet waren ze. Stripjes in Limburg bestellen en dan ook nog een ander apparaat door de strot geduwd krijgen. Nadat wij de gemoederen, zoals te doen gebruikelijk, gekalmeerd hadden toog men enigszins afgekoeld huiswaarts met een voorraadje strips. .  Zo stel je het gedoe gedeeltelijk uit.
Een Menzis verzekerde maakte ons en passant uit voor rotte vis omdat we om een intakegesprek verzochten vanwege incomateriaal. Ze was al 40 jaar lid van het FNV, wie dachten we wel dat we waren. En ja hoor, een week later kreeg ik de excuses toen ik haar tegen kwam bij de AH. Ze had boos Menzis gebeld omdat zij door het callcenter fout was ingelicht. En natuurlijk had ze een klacht ingediend bij de FNV.

Dit zijn de zoveelste voorbeelden waarbij de apotheekmedewerkers de volle laag krijgen net als bij de uitleg rondom de tariefstelling eerste uitgifte. Ik kan mij geen ander beroep in de zorg voorstellen dat emotioneel zo veel te verduren krijgt als de apothekersassistente. Inhoudelijk en administratief. En dat alles mede omdat er geen verzekeraar is of landelijke website waar veranderingen in de farmaceutische zorg gebundeld zijn weergegeven. Met heldere tekst en uitleg! Een affiche op de balie met een website en telefoonnummer zou een deel van de stress kunnen wegnemen. And really nobody cares.

Een gelukkig en gezond 2014 toegewenst.

Even stil en aandachtig luisteren naar de lyrics van deze ballad van Alanis Morissette: Utopia

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl