Samen voor ons eigen

Jemig de pemig. Dat zou toch een fantastische kreet zijn voor demonstrerende apothekers- en assistentes op het Binnenhof of wat daar nu voor mag door gaan. Schouder aan schouder, zij aan zij. Laat iedereen het rambam krijguh.

Er zwerft een idee om op 1 mei de deuren van de apotheek een aantal uurtjes dicht te gooien. Aandacht vragen voor de armetierige CAO loonsverhoging voor de assistentes. Die dan ook nog eens iedere dag weer het gezeik aan hun kop krijgen over het prefentiebeleid en de geneesmiddeltekorten. Jaja dat weten we nu wel, weet ik ook en Kuipers schijnt genegen te zijn iets aan het preferentiebeleid te doen maar het kan niet snel genoeg gaan. Aandacht moeten we blijven vragen en krijgen. Weet je nog 1 mei 2019? Wij hadden hier in het Gooi bij 20 apotheken de deur dicht. Omdat ik zei de gek daartoe het initiatief had genomen. Nu komt men weer bij mij maar ja ik wil ook niet het boegbeeld van de acties worden. Daar heb ik niet zo veel trek in. Kan wel schrijven maar niet zo goed lullen. Dus heb ik het maar eens neergelegd bij de KNMP en de afdeling communicatie aldaar. En wat denk je? Laaiend enthousiast maar niet heus. Je hoort echt geen mallemoer terug. Geen ondersteuning als ik het wel ga doen en ook geen afkeuring. Ze laten je gewoon zwemmen. Iinitiatiefloze club. Zal wel niet passen bij de zogenaamde positieve voornemens van de Minister. Dan komt actievoeren ongelegen. Mag ik even een teiltje? Dus we zoeken een voorman of voorvrouw die de kar echt wil trekken voor 1 mei a.s. We zoeken een 2e Aad van der Naad, een echte vakbonder en regelneef. Kom maar door.

Zoals jullie al lang weten ben ik lid van de Tegenpartij. Gewoon een beetje lastig zijn, beetje drammen maar wel met goede intenties. Zelfs wijlen mijn ouwe heer zei altijd al: wie niet met mij is, is tegen mij. Daar heb ik het dus van. We doen vandaag dus maar eens een rondje Koot&Bie. Kijk op het Rijk is mijn maandelijkse Keek op de Week en je wordt er niet vrolijker van. Jaja, we kregen van onze lieve klantjes weer genoeg te snaaien om onze hongerige buikjes te vullen maar verder?

Vakinhoudelijk kan het altijd overal beter. Aan de Alexanderstraat zijn weer nieuwe richtlijnen bedacht. Kunnen we ons daar ook weer druk over maken. Die bureaugasten hebben geen flauwbenul van de werkvloer. Weet je dat wij van substantieel deel van onze DOAC gebruikers geen actuele nierfunctie hebben. Omdat er geen bloed geprikt wordt dus. Potjandorienogeensaantoezeg. Kanniewaarzijn? Ach zegt een huisarts dan, als ik geen aanwijzingen heb dat de nierfunctie achteruit loopt, so what? Loopt zo’n vaart nie. Soms lijkt de samenwerking tussen zorgverleners een beetje op het Simplisties Verbond. Bij hoeveel artsenverklaringen staan de kruisjes daar waar ze horen? Kappen met die administratieve onzin. Ze schrijven het toch voor, vroeg of laat.
Krommunicatie, moeilijk doen om niks. Wees nou eens pragmatisch en zeur niet tot 2 cijfers achter de komma. Geldt voor huisartsen, POH-ers, specialisten en zeker ook voor apothekers (-assistenten). Los het gewoon ff zelf op. Iedereen heeft het retededruk. Echt. Wor je niet niet blij van. Korte lontjes nemen alleen maar toe. Ga dan eens wat delegeren aan andere zorgverleners. Neen, dat ken nie. Nou echt wel. Waar een wil is, is een weg. Kom maar hier met een (beperkte!) voorschrijfbevoegdheid. Ben benieuwd of ik dat nog ooit ga meemaken in de tijd die mij rest. En neen, ben niet zo stoont als een garnaal.

We schijnen trouwens heel eventueel mogelijkerwijs de hulpmiddelen terug te krijgen in de apotheek. De chaos zal wel lang genoeg geduurd te hebben. Zitten wij hier op te wachten? Nou dat hangt er nog maar van af. Niet voor elke prijs. Ik pas er voor om het apotheekteam bloot te stellen aan wederom een eindeloze uitleg van de spelregels. Het is graag of niet. We zijn geen administratiekantoor en er moet een fatsoenlijke vergoeding tegenover staan. Anders mogen ze het wat mij betreft allemaal zelf blijven uitzoeken en gaat de stekker er hier volledig uit. Laat de verzekeraars maar een zelf bezuinigen. In de zorg zijn we er wel klaar mee.

De verhalen over de vieze mannetjes en de ballen in me buik laat ik graag aan je eigen ervaringen over. Wellicht toveren sommige herinneringen nog een glimlach om je mond.

De volgende client in onze rij van (ex)-klantjes is Willeke Alberti Samen Zijn

Carlo Schneider
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl