Reuring

Heb je de aarde wel eens zien bewegen bij de apotheek? Neen niet omdat er iemand stampvoette en heul erg boos werd. Gewoon, echt op en neer gaan? Aardbevinkje ofzo. Nou hier wel.

Staat een klant voor de deur om naar binnen te gaan. Gaat de grond voor haar op en neer. Er vliegt zelfs een klinker de lucht in. Ze dacht dat ze in een sinkhole zou vallen. Belt 1-1-2. Politie erbij. Voor de apotheek ligt een put waar alle mogelijke kabeltoestanden van de buurt bij elkaar komen. Diezelfde ochtend was ie weer eens open gemaakt en daarna dichtgegooid. In de middag voert een andere club bijna 100 meter verderop graafwerkzaamheden uit en worden onder grote luchtdruk kabels de grond in geschoten. Door de kracht blijkt het inderdaad te kunnen dat dan bij ons de aarde kan gaan bewegen in dat vers gegraven gat. Zo heb je opeens sensatie op de stoep. Verder niks aan de hand zo blijkt.

In de regio leveren wij zorg aan Oekraiense vluchtelingen. Daar hebben wij weer iets nieuws van geleerd. Dat je pregabaline kunt snuiven. Lever je recept af met pregabaline, is het enkele dagen later foetsie en vervolgens krijg je achter elkaar meerdere jonge gassies aan de balie voor pregabaline dat zogenaamd op is. This sucks, denk je dan. Gelijk maar alle huisartsen geïnformeerd die her en der zorg verlenen. Gaat nu op weeklevering. Toen we het AZC beleverden stonden hier Russische knullen voor de deur methadon te dealen. Ook korte metten mee gemaakt door alles om te gooien op EAV-drankjes. Pfff.

Ga je de deur uit voor een nascholing, beurt er weer wat. Oma en kleinkind, beide uit de biblebelt, doen dagje Laren en gaan poffertjes eten. Kind loopt rood aan, krijgt het Spaans benauwd, gaat piepend ademhalen. Overal jeuk en huiduitslag. Iemand roept iets van notenallergie. Een omstander denkt, hup, mee jullie naar de apotheek. Tuurlijk joh. Als de pleuris uitbreekt ga je eerst naar apotheek Zevenend. Heel normaal hier -). Assistente 1 belt 1-1-2, assistente 2 rukt met de 2e apotheker een EpiPen junior uit de kast. De triagist, vroeg al of we die hadden. Gewoon erin jassen zegt die. Althans. Oma had inmiddels ma aan de lijn. Say what? Geen EpiPen erin en ook geen ambulance. No go. Gaat vanzelf weer over, heeft ie vaker. Oma wist van niks en volledig in de stress. Eeeuuhhh. Gelukkig zitten wij maar 1,5 km van het ziekenhuis en was de ambulance inmiddels gearriveerd. De toestand van het kind verergerde niet maar was ook niet bepaald best. Dan maar een antihistaminicum erin. De ambulancedienst bedankte de apotheekmedewerkers voor de actie. Oma en kleinkind gingen weg zonder ook maar iets te zeggen. Je mag hopen dat het kind een volgende keer er niet in blijft….

De maand april was weer als vanouds, zoals voor corona. Retedruk. Als je denkt dat iedereen met vakantie gaat, nou hier niet. Zoals de dames het altijd leuk kunnen verwoorden; Pasen, Pinksteren en Kerst tegelijkertijd in de dagen voor koningsdag. Alsof de wereld vergaat, er een mega tekort aan pillen dreigt. Man man, belachelijk gewoon. Je weet niet waar het volk vandaan komt. De dagen erna werd het niet veel beter. Staande ff een slok koffie en weer verder. De adrenaline giert door je lijf en houd je overeind. Niet echt gezond werken. Het aantal niet leverbare medicaties is trouwens nog nooit zo hoog geweest....En van een klant kregen we voor bijna 1000 piek gratis bloedsuikertestmateriaal. Geleverd door Mediq terwijl zijn vrouw al maanden in een zorginstelling woont. Handig, die postorderaars.

Heb je wel eens gezocht naar een looptelefoon? Vast wel. Met 4 man de hele toko doorzocht. Magazijn, kelder, kantoor, koffiekamer, ladekast, afhaalkast, publieksruimte, spreekkamer. Nergens te vinden. Onze andere looptelefoon was toevallig net kaduuk en we waren in afwachting van een nieuwe. Hoogst irritant. Dus ik ’s avonds weer terug, Zoeken, zoeken. Dan maar weer jezelf bellen. Hadden we in de middag ook al gedaan zonder resultaat. Lag het kreng dus in de voormalige bereidingsruimte. De vermoedelijke dader had er geen actieve herinnering meer aan, zo zei ze. Politiek correct antwoord lekker ding. Kostte mij weer een half uur van de avond.

Commotie was en is er in het dorp over de grote boze wolf. Die heb een ree doodgebeten op onze heide en nu vrezen we voor de schaapjes, de runderen en de wandelaars. En als ie de natuurbrug over de A1 weet te vinden. Ff rechts en dan ff links en hij zit bij mij in de tuin…..Dan vrezen we voor de apotheker. Kanniewaarzijn.
Genoeg reuring in Laren dus.

Afgezien van een bos rozen van een blije klant waren er 100 oranje tompoucen. Die had een assistente gewonnen bij een radiospelletje. 

Patrick Bruel - Casser La Voix

Carlo Schneider
info@apotheekkennisbank.nl
Laren Nh