Mindfulness

Ons hele apotheekteam is gezwicht voor mindfullnes. Hierdoor zijn de dames de hele dag gefocust en kunnen ze op een kalme, wijze en bewuste manier met problemen omgaan.

Het begint ’s morgens al. Als ze thuis zijn. Onder de dagelijkse douche zijn ze zich bewust van de ontspanning door de waterstralen op hun huid, de geur van de douchegel met een frisheid van limoenen. Het geeft een innerlijke rust. Daarna wordt met intense, doch soepele draaiende bewegingen de antirimpelcreme in de huid gemasseerd. Eventuele plooitjes worden gladgestreken, vermoeide gelaatstrekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ze zien er stralend uit en dag begint met een opgewekt gevoel. De boterhammetjes worden met elegante bewegingen gesmeerd met echte boter. Belegd met verantwoorde biologische kaas of anderszins. Met aandacht worden nog even de plakjes komkommer, wortel, tomaat en radijs gesneden. Wat een feest. Natuurlijk mag het verse onbespoten fruit niet ontbreken. Wat een heerlijk begin van de werkdag.

Met een soepele zwaai van het rechterbeen springen ze op de fiets. Neus in de wind, heerlijk. Zeker als de mestkarren in de belendende gemeente net zijn uitgereden. Met vaste tred wordt de apotheek bereikt. Daar kleedt men zich om in werktenue. Ach wat zit dat elke dag toch weer als gegoten. Het voelt en ziet uit om door een ringetje te halen. Goedemorgen hier, goedemorgen daar.  Lekker geslapen?
Baas chagrijnig? Gewoon negeren, werkt uitstekend. Mij maak je niet gek denken ze. De zware bakken van de groothandel voelen oh zo licht. Fluitend wordt de inhoud keurig recht in de kast gelegd. Als je ziet hoe sierlijk en soepel de dames op en af langs de ladenkast bewegen. Een ware lust voor het oog. Wat een souplesse.

Nadat deze klus in gezamenlijkheid is geklaard zijn ze klaar voor het echte zorgwerk. De receptjes worden nauwkeurig bestudeerd, zijn alle gegevens voorhanden? Ieder signaaltje op het scherm wordt met aandacht gelezen en geïnterpreteerd. Niets, maar dan ook niets, ontgaat de alziende oogjes en immer op scherp staande hersencellen. Er wordt gewikt en gewogen, geanalyseerd dat het een lieve lust is. Het geeft echt zo’n enorm voldaan gevoel als wederom met succes een recept is verwerkt waar het belang en de veiligheid van de patiënt telkens weer voorop staat. Het geeft je iedere keer weer een boost vooruit naar het volgende recept.
De pillendoosjes worden netjes beplakt met etiketjes. Nee niet zo maar domweg een etiketje erop en rammen. Mooi midden op het doosje, keurig recht en voorzien van eventuele aandachtsstickers. Jammer eigenlijk dat er elastiekje omheen gaat om het bij elkaar te houden in plaats van een keurig strikje. Nog een haarscherp gevouwen informatiebrochure erbij en de medicijnen staan klaar voor de volgende ronde.

Ah. Daar heb je een klant. Goedemorgen mevrouw, mijnheer. Wat kan ik voor u doen. Wij doen niet aan dat ordinaire wie is er aan de beurt?  Iets of iemand een beurt geven doen we thuis wel. Hier gaat het professioneel. De patiënt wordt apart genomen, op gepaste wijze rekening houdend met de privacy en op gedempte maar prettige toon te woord gestaan. We komen als het ware in een symbiose met de patiënt. We leven ons telkenmale totaal in in de gezondheidstoestand en zijn of haar belevingswereld, en verplaatsen ons in de thuissituatie. We geven geduldig tekst en uitleg over alles, beantwoorden vragen en winnen zo het vertrouwen. Geven hun tegelijkertijd het vertrouwen in de medicatie, dat het allemaal goed gaat komen. Wat een gelukzalig gevoel. Drukte ergens over maken? Neen.

Met eindeloos engelengeduld leggen we uit over doosjeswisselingen en medicijntekorten. En andere regeltjes. De dames worden begripvol aangekeken. Zo gaat het de gehele werkdag. Tussendoor af en toe even een plaspauze waar men echt van geniet. Even rustig ontspannen de blaas ledigen. Goed uitplassen. Wat een zalige opluchting. Daarna lekker bakje koffie, waar een heerlijke scheut room bij gaat. Het wolkje aroma dat met aandacht erdoor wordt geroerd. Genieten van het Bastogne-koekje erbij.
Wat hebben we het toch goed in de apotheek. Wat kunnen we veel mensen gelukkig maken. Wij kennen geen stress, zijn de hele dag bewust van ons werk en onze verantwoordelijkheid. We kennen ons lichaam en gaan iedere dag met frisse energie aan de slag. Doe ons eens na.

We gaan door om onze (ex)-klantjes met hun muziek onder de aandacht brengen. 
Next is Rene Froger- Een eigen huis

Carlo Schneider
info@apotheekkennisbank.nl
info@bijsluiterplus.nl
Laren Nh