Mannen!

Je hebt vieze mannetjes, (on)betrouwbare mannetjes, mannetjesputters en mannetjesmakers. In alle soorten komen ze voor en kun je er in de apotheek mee te maken krijgen. Laat ik met de eerste categorie beginnen.

Als mannen ouder worden gaan ze zich vaak wat slechter verzorgen. Zeker als hun vrouw is overleden. Dat begint met het laten staan van de baard of stoppeltjes, de haren die uit de oren of neus groeien. Ik voel u al gruwelen. Dan zie je het aan de kleding. Vettige regenjassen, vlekken in de broek op plaatsen waar je dat eigenlijk niet wil zien. In een later stadium gaan ze dan ruiken. Wij hebben er zo enkelen. Als ze snel de apotheek uit zijn is dat niet zo erg maar als ze veel noten op hun zang hebben, niet weg te krijgen zijn en iedereen verder zeker 3 meter afstand houdt en je vervolgens de deur open moeten zetten om de zaak te luchten. Amai amai.

Betrouwbare mannetjes zijn de KNMP bestuurders. Toch? Die hebben hart voor hun vak, hart voor de zaak en hart voor de maatschappij. Daarom is dat ook de enige club waar ik lid van ben. Geen formule, geen keten, geen NapCo, NFZ of PACT voor mij. Helemaal blanco. En dat voelt best lekker kan ik je zeggen. Heb je wel eens uitgerekend wat die andere clubjes je kosten en welk (financieel) voordeel je hebt verkregen? Wedden dat je dat in de meeste gevallen tegen elkaar weg kunt strepen. Elke 5000 euri contributie is minimaal 50 000 regels met een hoger tarief van 10 cent….Tel uit je winst.
Onbetrouwbare mannetjes zijn u genoegzaam bekend. Ze zeggen a en doen b. Een actueel voorbeeldje is dat KNMP en verzekeraars geen nare dingen over elkaar roepen en dat ze ook geen nare dingen gaan doen. Maar uit welke koker zou dat 1e uitgifte NZa verhaal dan komen??? Zelfs VWS is not amused en dat zegt genoeg. Het CZ en VGZ beleid inzake diabetesteststrips is eveneens van de zotte. Ik heb mijn VGZ polis opgezegd. De VVAA heeft een collectiviteit, ook voor apotheekmedewerkers. Het is maar dat je het weet.

Er zijn ook mannetjes met een zekere geldingsdrang. Misschien behoor ik wel tot die categorie….Daar moest ik onlangs wel de tol voor betalen. Ben voor het eerst sinds tijden in het medische circuit terecht gekomen. Werd namelijk compleet gestoord van een snerpende fluittoon in mijn oren. Nu is het al jaren onrustig in mijn kop, letterlijk en figuurlijk. Aan het ruisen van de zee of het fluiten van vogeltjes 24 uur per dag ben ik wel gewend. Hier werd ik echt gek van. Sliep niet meer, en deed voor het eerst greep in de eigen snoepwinkel. Kom je bij de KNO-arts. Tja meneer, kan diverse oorzaken hebben zoals stress en er is niks aan te doen. Moet u mee leren leven. Wist ik ook wel maar dat wil je natuurlijk niet horen. Tinnitus is soms echt om door het lint te gaan. Geen wonder dat er mensen zijn die daar op den duur zelfmoord om plegen of euthanasie. Zover ben ik nog niet…. De toch al geplande vakantie deed de stress en de herrie minderen. Nu zit ik op een nog redelijk acceptabel fluitniveau. Natuurlijk ook gelijk een gehoortest gedaan. En ja hoor: verzekeringstechnisch komt u voor een hoortoestel in aanmerking. Een verrekijker heb ik al op mijn snufferd en daar komen dan 2 antennes bij. Ouder worden is niet altijd leuker hoor. De meiden hier gaan uit voorzorg een voorraad batterijtjes aanleggen om te voorkomen dat mijn stereo wegvalt. Ze kennen me langer dan vandaag.

Wat ook tot wanhoop kan drijven, zijn mannnen die pesten. Het eindeloze gesar van de verzekeraars is nu ongeveer 10 jaar aan de gang. Met grote zorgen zie ik 2014 tegemoet. Dan gaat het natuurlijk om de consequenties van de NZa 1e uitgifte maatregel. Dat wordt voor velen een financieel avontuur van pakweg 50K! Dan kun je niet meer spreken van verantwoord ondernemersrisico. De wanbetalers in de zorg worden zo op de apotheek afgewenteld. Afgezien van de discussie die je aan de balie kunt krijgen heeft geen verzekeraar antwoord op de vraag wat ik moet met de levering aan mijn verzorgingshuizen of de baxtercliënten die de medicatie niet in eigen beheer hebben. Mondeling is in genoemde gevallen niet aan de orde en zinloos. De gevolgen zijn niet te overzien.
Kunnen die eerder genoemde clubjes niets assertievers bedenken? De nieuwe verenigingsstructuur komt er aan. Gezocht: mannen met ballen!

Herbert Grönemeyer, een lekker rauw nummer: Männer.

PS: acquisitie naar aanleiding van deze column wordt niet op prijs gesteld.

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl