Lust je nog peultjes?

Het belooft een enerverend 2023 te gaan worden. Er komt een batterij aan gedoe op ons af aan de apotheekbalie. Laten we eens beginnen met de energiecrisis.

Tot mijn grote vreugde loopt bij ons het vaste 5-jaren contract per 1 november af. We betalen nu 10 000 euro per jaar. Dat gaat richting de 30-40 000 worden zeggen ze dan. Echt fantastisch. Waar dat geld vandaan moet komen weet ik nog niet. De gevolgen van de energiecrisis laten zich ook gelden aan de apotheekbalie. Vitamine D en calcium niet meer vergoed, dus zelf betalen. Maar waarvan dan? We laten de pillen dus achter in de apotheek en zien wel wat er op termijn van komt. Gezondheidsschade met navenante zorgkosten zien we dan te zijner tijd wel. Toch? Ook wij in Laren constateren al langere tijd dat het steeds vaker voorkomt dat acute medicatie niet wordt opgehaald. Toch maar niet dan? Weer extra kosten voor het eigen risico. Ik kan mij levendig voorstellen dat dit in andere gemeentes nog een veel groter probleem gaat vormen.

In de Volkskrant las ik dat minister Kuipers de mening is toegedaan dat we meer moeten inzetten op preventie en samenwerking in de zorg en te lang hebben vastgehouden aan marktwerking. Dat dit uiteindelijk de zorg niet ten goede is gekomen. Om maar eens te beginnen met die preventie. Als we ten gevolge van de energiecrisis komende winter in een koud en vochtig huis wonen. Niet eens in staat zijn om normale inkopen te doen bij de supermarkt en niet eens de lopende rekeningen kunnen betalen. Om maar te zwijgen over de contributie van de sportvereniging. Hoe kun je dan bezig zijn met gezondheidspreventie? Alle randvoorwaarden om gezond te kunnen leven zijn in een keer foetsie. Koude, vocht, geen fatsoenlijke maaltijd, geen geld voor de medicijnkosten. Dat is allemaal dweilen met de kraan open. Dat is als zorgverlener tegen een muur praten. En even terzijde: ik vernam van een zorgverzekeraar dat zij preventie alleen hoog in het vandaal hebben staan omdat VWS dat wil. Ze geloven er zelf totaal niet in. Gewoon weer een nieuw modeverschijnsel uit de koker van VWS. De wil is er wellicht wel maar het kan gewoonweg niet.

Gelukkig gaan de aanpassingen in het geneesmiddelenvergoedingensysteem niet door. Dat zou anders een theater worden aan de balie waar je niet vrolijk van wordt. Bijbetalers van hier tot ginder. Ons IDEA contract loopt wel af. Joepie, massaal aan het preferentiebeleid bij onze klantjes. Liefst 60% zit bij Achmea.

De minister ziet vooral heil in samenwerking in de 1e lijn. Is die er nu niet dan? Als lokkertje gooien we een zak met geld over de schutting en om daar bij te komen moet je gaan samenwerken. Zorgverleners doen hun ding in hun eigen werkomgeving. Ieder vult de zorg hoop ik dan toch naar eer en geweten in. Allemaal net even anders. En dan denken ze bij VWS dat het intensiever en beterderder gaat worden als je er meer geld in pompt. Niemand zit te wachten op een vergadercircuit, om weer ergens 100 A4-tjes te gaan besteden aan plan van aanpak, uitvoering en verslaglegging. Een gemiddelde huisarts is om maar eens wat te noemen bijna 2 dagen per week bezig met administratieve rimram. Hallo hallo, waar zijn we mee bezig. Kuipers is geen huisarts geworden omdat ie heeft meegemaakt dat het zijn vader fysiek gesloopt heeft. De tijden zijn veranderd maar de werkdruk niet.

Even wat anders. Kleren maken de man. Dat wist je al. Krijg je als apotheker ook wel eens opmerkingen over je kleding? Nou ik kan u vertellen dat ik deze zomer ontzettend veel complimenten heb gekregen. Lekker belangrijk zul je denken. Het ging altijd over mijn schoenen. Wat een mooie schoenen heeft u aan, wat een bijzondere schoenen, wat een hippe schoenen. Soms zelf meerdere keren per dag. Er zijn zelfs klanten die om de balie heenlopen om te kijken of ik ze weer aan heb…. Ben geen schoenfetisjist hoor maar het zijn schoenen in 3 kleuren: rood, wit en blauw. Geen statement van het een of ander. Italiaans, handmade, Firenze. Eigenlijk vind ik het wel lachen iedere keer.
Wie mij de vorige maand een beetje gevolgd heeft weet dat ik niet echt stil heb gezeten met social media, lees Linkedln. Ja je moet verdorie 
toch  wat. Je moet je stem laten horen. Een beetje passief achterover leunen en kaike wat er beurt. Kan toch nie? Als je iets wil veranderen gaat dat niet vanzelf. Niet op de werkvloer, niet in de politiek. Dan kun je wachten totdat je een ons weegt. Doe eens mee beste mensen, doe eens mee. Plse.

Deze maand moesten we het doen met de wekelijkse vrijdagse stroopwafeltjes en slechts 1 taart die ook niet lekker was. Maar ja, gegeven paard…

Groeten uit...   Madonna met 

Carlo Schneider
info@apotheekkennisbank.nl
info@bijsluiterplus.nl
Laren Nh