LPG en medisch noodzakelijk

Heeft u wel eens doorgerekend hoeveel euri u meebetaalt aan de behandeling van uw clienten? De LPG is een bizar fenomeen. Het moet maar wederom gezegd worden dat de declaratiestructuur voor apotheekhoudend Nederland een gotspe is.

Okay, je hebt een handtekening onder dat zorgcontract gezet. Niemand kan tegen lage geneesmiddelprijzen zijn maar de manier waarop dit wordt afgedwongen, daar mag je toch op zijn minst vraagtekens bij zetten. Het continu niet leverbaar zijn van geneesmiddelen doet je noodgewongen uitwijken. Koppel daaraan vast de LPG en de tranen schieten je in de ogen. En zeker niet van het lachen. Talloze alternatieven zijn tot wel 300% duurder en wie betaalt het prijsverschil? We moeten ook in de apotheek van het gas af-).

Je hebt als apotheek een inspanningsverplichting zo goedkoop mogelijk af te leveren. Daar staat dan ook een prikkel tegenover omdat je bij een zorgverzekeraar zoals CZ of VGZ in een hogere tariefklasse kunt komen. Wanneer je echter onverhoopt niet aan die verplichting kunt voldoen omdat er een 1 of 2 patiënten onder de noemer “medische noodzaak” een dure variant krijgen kun je gigantisch het schip in gaan. Ofwel je loopt duizenden euri’s aan WMG inkomsten mis. Het kan toch echt niet de bedoeling zijn dat je als zorgverlener gaat meebetalen aan de behandeling van je patiënten. Dat gedoe heb je ook bij verzekeraars met LPG. Alles wat een nieuwe medische noodzaak is: zelf betalen, zelf insturen. Blijkt tot op heden geen enkel probleem want medische noodzaak bestaat niet. Wil je dat niet dan zoek je maar een andere apotheek. Wij wensen niet langer op deze manier een speelbal te zijn van verzekeraars. Er zijn trouwens ook verzekeraars die dit beleid aanmoedigen!

Gewoon selectie aan de poort. Waar ben je verzekerd en wat wil je hebben? Wat mij betreft komt er 1 landelijk digitaal portaal 
waar de arts de medische noodzaak onderbouwt en aantoonbaar maakt. De verzekeraar accordeert wel of niet in datzelfde portaal. De apotheker verifieert in dat portaal. Als de verzekeraar accordeert krijgt de apotheek 100% van de declaratie vergoed. Declaratieregel telt niet mee voor beoordeling apotheek. Verzekeraar dekt schade en verhaalt die desgewenst maar op degene die de schade veroorzaakt. Met de herijking van het GVS gaan we nog meer van dit soort lol meemaken. De apotheek is niet langer het uitvoerend administratiekantoor van de verzekeraar. HRMO!

Crestor is ruim een maandje van het patent af. Nagenoeg dagelijks: ik wil Crestor. Is er geen discussie over het aangewezen preferent dan word je als zorgverlener wel genaaid door de LPG: tussen de 200 en 300 of meer euro per jaar per verzekerde. Astra heeft de prijzen niet verlaagd. Begrijp ik ook wel maar in de apotheek zit je met de consequenties daarvan. Inmiddels 6 klanten die de Crestor contant afrekenen en al 40 keer discussie over preferentie of LPG met tekst en uitleg. Dat is dus 80 000 keer voor heel NL. Belachelijk toch? Als je het netjes uitlegt kijkt de klant je flabbergasted aan. Moet U dat zelf bijbetalen? Dat we daar niet aan kunnen beginnen begrijpen ze uiteindelijk wel. Crestor is slechts een voorbeeld maar het geldt evenzo voor o.a. vele andere merkgeneesmiddelen. Wij zijn er helemaal klaar mee. Dit systeem moet echt op de helling.

Als apotheekhoudend Nederland, plus VWS en ZN, nou eens even de kreet medische noodzaak naar het rijk der fabelen verwijst. Het bestaat gewoonweg niet. 98 van de 100 zijn principiëlen. Net kleine kinderen: op voorhand ik wil niet. Proeven zul je. Hapje voor de dokter, hapje voor de verzekeraar. En er zijn nog genoeg andere generieken om te proberen. De arts heeft ook heel logisch geen zin in gedoe of discussie, zet MN op het recept en de apotheker kan de rommel opruimen. Het is wenselijk een veel grotere belemmering op te werpen voor het toepassen van die zogenaamde medische noodzaak. Zoals al eens eerder gemeld: baxter patiënten leveren echt nooit een probleem op. Laten we eens allemaal iedere afwijking van het preferentiebeleid, ook bij logistieke noodzaak, of absurde malus bij LPG contant afrekenen. Zelf insturen. Dan krijgen verzekeraars eindelijk in de gaten welke chaos zij veroorzaakt hebben. Inspannen ja maar niet tot elke prijs. Wie doet mee om een aanvaardbaar alternatief mede te ontwikkelen?

Redbone: Wounded Knee

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl