Loopgraven

Apotheek negeert advies arts kopt de Volkskrant. Medische Noodzaak bestaat niet zeggen vervolgens enkele voorschrijvers in ingezonden stukken. Het hoge woord is er uit. Medische Noodzaak is flauwekul.

Kunnen de koepels met de verzekeraars, en de minster, dit nu ff als officieel standpunt innemen? Iedere afwijking van het preferentiebeleid zal zelf betaald en gedeclareerd moeten worden door de verzekerde. En dat ook even heel duidelijk met de verzekerden communiceren. Waarschijnlijk is er niemand die de ballen heeft om dit te doen en mag de apotheek het verder uitzoeken. Stelletje lapswanzen. Komt hier nu echt nooit een einde aan? Vermoeiend vermoeiend vermoeiend.

Begin dit jaar waren de schrapsessies, 8 dingetjes zouden van tafel worden geveegd. Binnenkort is Sinterklaas. Zal er iets leuks, iets opbeurends voor ons in het verschiet liggen. De kans is niet zo heel groot vermoedelijk. Gemiste kans dus. Een van de acht was vroeger een TV-spelletje. Lieve lieve mensen. Mies, weet u nog? Met 1 dingetje nog dit jaar zijn we ook tevreden. Kinderhand is gauw gevuld.
Meneer de voorzitter, het is daarnaast de hoogste tijd voor een statement als teken van protest tegen de niet leverbare medicatie. De stapels recepten met niet leverbare medicatie in de apotheken spreken boekdelen. U heeft vast wel het fotootje op linkedin gezien. Even met 2000 vermenigvuldigen en zie wat een mooi stapeltje. Wat heeft u bereikt om de kwaliteit van de zorg in de apotheek te borgen en dit fenomeen op te lossen. Niet zo heel veel toch?. Een beetje keffen misschien, wellicht zelfs blaffen maar zonder tastbaar resultaat. En de werkvloer maar buffelen voor de HKZ. Wat zou er eigenlijk gebeuren als de apotheken niet meer HKZ gecertificeerd zijn? Stort dan de vaderlandse farmacie in elkaar, zijn we dan niet meer toonaangevend in de wereld? Wordt het een mega puinhoop in de apotheek. Eerlijk gezegd denk IK van niet. Wat denkt U?
Weet u wat nou grappig is, meneer de voorzitter. De KNMP heeft de HKZ ooit tot de norm gemaakt. En als je iets tot de norm maakt gaan anderen er mee aan de haal. Simpel als wat. De KNMP heeft het HKZ-fenomeen over zichzelf afgeroepen en vervolgens is de HKZ een eigen leven gaan leiden. Wat is dan logischer om met een pennenstreek regel 6 van het kwaliteitsprofiel te schrappen? U kunt zelf aan de knoppen draaien, ideetje? Laat de collegae van de WSO dit eens asap. agenderen. De beroepsvereniging bepaalt de norm. Niemand anders! Verzin maar wat nieuws. En dat kan best nadat het andere van tafel is geveegd. Als je toch zelf aan gekkigheid een einde kunt maken. Why not? Wat is er leukerderder dan SInterklaas te spelen. De achterban vraagt om een statement!!

Dan wat anders. Onlangs eindelijk bezoek gekregen van de belastingdienst omdat wij, net als 400 andere collega’s genaaid zijn door een detacheringsbedrijf voor apothekersassistenten. In de categorie ketenregeling mogen we mogelijk een fors bedrag loonbelasting gaan nabetalen. Van de zotte dat 1 van die gasten nu nog steeds een detacheringsbedrijf kan runnen. Het onderzoek zelf stelde eigenlijk niks voor, ze wilden een stuk of 20 facturen hebben en dat was het dan. Zal nog wel ff duren voordat we de boete krijgen. Stelleltje criminelen.

En er was zowaar nog wat leuk nieuws. Voor ons dan. We zitten weer in de top 10 van Nederland inzake de klanttevredenheid. Derde jaar op rij en dus gaan we buiten de deur eten. Het wordt een luxe aziaat. De PREM is in ieder geval lekker scoren bij de verzekeraars. Dat compenseert een beetje het feit dat wij te veel andere generieken leveren dan het preferente middel. Medische noodzaak. Daar zijn we inmiddels wel mee gekapt maar ja, bestaande “rechten”. Verder doen we niet zo veel aan kwaliteit. Althans volgens de verzekeraars. De OKA is vorig jaar buiten de deur gegooid en met die beeldverhaaltjes voor laaggeletterden kunnen we hier in het dorp niks beginnen. Rijkste dorp van het land. Bijna allemaal (hoog) opgeleid, en voor de enkeling die resteert zijn we laagdrempelig genoeg om een vraag te stellen. Ik hoor Youp op oudejaarsavond al zeggen: de apotheek stuurt tegenwoordig tekenfilmpjes – hebben ze niks beters te doen - hoe u het medicijn moet gebruiken heeft uw arts of apotheker al verteld – het gebruik staat ook op het doosje – flikker op man – denken ze dat ik gek ben ofzo – dat doe je toch niemand aan, dat simpele gedoe. Gaan we dus niet mee aan de slag. Inzake de MFB-tjes kun je gewoon blind klikken. Maakt geen sodemieter uit. Daar is het niet voor bedoeld meldde een verzekeraar mij onlangs. Weet ik ook wel maar stop dan met dat afvinken. Gisteren opeens meer dan 300 MFB's/planbare zorg aan mijn broek over vitamine D. Huh, krijg nou wat. Waar is trouwens de jaarlijkse nierfunctiecheck bij DOAC-gebruikers. Niemand geeft thuis en men wijst maar naar elkaar.  Wat is nou eigenlijk kwaliteit? Kwaliteit is een beleving en iets doen wat de klant juist niet verwacht. Ook dat is de beleving. Maar ja, de hotemetoten vinden dat alles SMART moet zijn. Kappuh met die onzinnige meetinstrumenten. Het zegt echt HEULEMAAL niks.

Volledig afluisteren, tekst en intonatie op je in laten werken: Disturbed: The Sound of Silence 

Carlo Schneider
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl