Kruistocht of kruisweg?

De regelgeving in ons werk drijft je soms tot waanzin. Er zou ooit iets gebeuren met de administratieve lasten. In positieve zin wat van gemerkt? Echt niet. In der Beschränkung zeigt sich der Meister!

U heeft ongetwijfeld het genoegen mogen smaken van de materiële controles inzake de eigen bereidingen en de Pradaxa. Bent u die razzia’s niet meer dan zat? Grote woorden? Mij oma en pa zijn tegen een muur gezet. Sommige littekens vergeet je nooit, ook niet na 70 jaar. Zij overtraden de avondklok. Wij hebben of uit onwetendheid of onachtzaamheid of omdat we te goeder trouw hebben gehandeld een administratieve regel overtreden. Een van de vele vele vele regeltjes. Da’s wat anders dan met opzet fraude plegen. Moet je daarom meteen een vordering krijgen van duizend of meer euri? Een tijdige waarschuwing om te beginnen zou wel zo netjes zijn. En niet opeens 2 jaar of meer na dato plat gaan vorderen. Kom op zeg. De verzekeraar wordt op de vingers getikt door de NZa en prompt zijn de apothekers de pineut.
En dan heb ik het nog niet eens over die andere kruimeldieven inzake de 6% btw over de terhandstelling. Dat gaan ze toch hopelijk terugbetalen?

Volgens de Volkskrant is Achmea de loser van het overstapseizoen. Ze zouden door de consument zijn afgestraft omdat ze zich hartvochtig opstellen jegens kleine zorgverleners. Klinkt niet onbekend in de oren. Er staan daar nu een kwart van de 17000 arbeidsplaatsen op de tocht. 
Het is toch verbazend dat heel Nederland zich nog steeds laat piepelen door de verzekeraars inzake het preferentiebeleid. De omzet generiek is 500 miljoen ofwel 1/8 van de geneesmiddelkosten in de 1e lijn ofwel 3 tientjes per Nederlander per jaar. En dan ook nog kapsones hebben dat je merk X of Y mot slikken. Dit gaat toch nergens meer over. Wel dan? En nog zo’n leuke. We gaven in 2012 per kop van de bevolking 353 euri uit aan geneesmiddelen. En wat is het eigen risico? Je mag noooooit meer raden.

Laatst stond ik oog in oog met ZKH Willem Alexander….. het was overigens een staatsieportret…Hij is beschermheer van een van onze verzorgingshuizen dat behoort tot de Johanniter orde der Maltezer Ridders. De kruisridders dus. Drie kenmerken stonden bij de kruistochten centraal: de oorlog moest worden uitgeroepen door een legitieme autoriteit, worden gevochten voor een rechtvaardig doel, en gevochten worden met een juiste intentie. Voel je de parallellen?
Weet je trouwens dat ik vorig jaar in hetzelfde bed heb gelegen waar onze ZKH en HKH eveneens hun moede hoofd te ruste hebben gelegd. Niks 5-sterren hotel. Gewoon een B&B in het Limburgse heuvelland. De familie heeft waarschijnlijk een mooie tocht gemaakt langs de veldkruizen en de kapellekes. Daar hadden ook zij 2 nachten vertoefd met de kids en genoten van een zeer royaal ontbijt. Het kroonprinsesje zou naar verluid in de hoek zijn gezet omdat ze stout was. Heerlijk, zo gewoon.

Wat is er nog meer gebeurd? Laatst wilde iemand iets meer van me weten. Schijnt interessant ofzo te zijn. Tik op Google voor- en achternaam in en het woord apotheker. Komt een foto van onze geachte voorzitter boven drijven. Het is alleen jammer dat er dan geen puzzeltje bij staat: wie is wie, of zoek de 10 verschillen.
En wat ook leuk is? Dat een van de dames hier onlangs een doosje Merci kreeg voor bewezen diensten, een ander een bos mooie witte rozen. Zelf kreeg ik een dankbaar telefoontje omdat na een huisbezoek, lees farmaceutisch consult, er een pilletje af kon en de dokter had langs gestuurd. Je vraagt natuurlijk ook of er nog klachten zijn die niet- of onderbehandeld worden. Ondanks mijn neen hoor, hoeft niet, werd direct de broek los gemaakt. Mocht ik een blik in het kruis werpen: plakkaten van bijna 20 cm in beide liezen. De broek gaat hier in het Gooi gemakkelijk uit hoor. Dat weten we uit ervaring. Ook in de apotheek. Zelfs als je een knie-omtrek wil opmeten....

Ieder huisje heeft zijn kruisje: Tori Amos: Crucify

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl