Kruisje

Hallo allemaal. Daar zijn we weer. Dit jaar liefst 3 keer ff naar het buitenland geweest en steeds op tijd weer weg.

In maart naar Rome en foetsie op de dag dat de stad op slot ging, begin juli naar Malaga net voordat de meute kwam en nu in oktober naar Sardinië net voordat alle restaurants dicht gingen. Make my day. Ja hoor altijd braaf geweest en met maskertje gelopen, ook bij 35 graden. In onze apotheek is mondkapjesplicht voor iedereen. Je word echt helemaal simpel van het gedoe dat een en ander met klanten oplevert. Als we dan suggereren dat ze maar een daggie moeten meelopen op de een of andere IC wordt het stil. Het is toch van de zotte dat je je eigen COVID klanten of diens huisgenoten gewoon ’s avonds tegenkomt in de supermarkt of bij het Kruidvat. Kom op zeg.

Kortom de batterij is weer opgeladen om eens flink gas te gaan geven. Na thuiskomst moesten nog ff snel voor 1 november de contracten getekend worden. Zo gepiept hoor. Tekenen bij het kruisje en klaar is Kees. We zien wel wat er van komt. Neemt niet weg dat ik op persoonlijke titel toch nog met 2 landelijke verzekeraars aan het stoeien ben over 2021. Ben erg benieuwd of dat nog wat gaat opleveren. Onze grootste verzekeraar is Achmea. Dat gaat in 2021 flink gedoe veroorzaken met alle hulpmiddelen. Wij willen nu natuurlijk graag blijven leveren maar ja, het is gereguleerde marktwerking. Wat dacht je van deze: zijn ze bij Interpolis nou helemaal van de pot gerukt, "ik beschouw u als de beste medische speciaalzaak van de regio". Of deze: een voormalig hoogleraar economie meldde dat hij een ronduit schandalige brief had gekregen van Zilveren Kruis. Hij wilde niks via de post maar gewoon alles via ons voor zijn zwaar gehandicapte vrouw. Heb hem haarfijn uitgelegd hoe het werkt in Nederland en daar had hij natuurlijk geen goed woord voor over. Onderhandelen over dit soort zaken is er niet bij. Dan gaan de klantjes het helaas maar lekker zelf uitzoeken. Samen met deze of gene postorderaar. Hopelijk gaan ze nat met zijn allen.

Positief van Achmea is dat ze de PREM en de doelmatigheid hebben laten vallen voor 2021. Alleen de argumenten die ze erbij bedacht hebben. Mwah. Vanwege Corona geen PREM. Wat moeten we met een jaarlijkse PREM? Dat is geld over de balk gooien. Nog los van de bezigheidstherapie. Elke 3 jaar is echt meer dan genoeg. Doelmatigheid is geschrapt omdat je ter voorkoming van hamsteren beter niet meer dan 3 maanden moet afleveren. Come on folks. We hebben te maken met geneesmiddeltekorten, we hebben te maken met duurzaam beleid en met geneesmiddelverspilling. Daar past never ever een aflevering langer dan 3 maanden bij.

Trouwens over de niet leverbare medicatie. Antibiotica bij blaasontsteking is een drama. Dat wist je al en was te voorzien. Met de sluiting van Apotex was Neerlands enige fabrikant van nitrofurantoine exit. Wij hadden derhalve gehamsterd maar helaas niet genoeg. We importeren ons ongans aan de fluoxetine, de valaciclovir en nog veel meer. Allemaal tig keer duurder dan hiero. Kan allemaal, mag allemaal. Zeg nu zelf. Welke overheid en verzekeraar heeft hier nu boter op zijn hoofd. Als je ziet welke kosten dit veroorzaakt en je zet dat af tegen de 2 cent prijsverschil bij sommige preferenten. Waar zijn we mee bezig. En dan verhoogt VGZ doodleuk het aantal preferenten van minder dan 500 naar meer dan 600 in 2021. Joepiedepoepie. Dan kun je in een buitengebied echt geen fatsoenlijke directe farmaceutische zorg meer leveren. Waarom kunnen we niet afspreken dat preferentie voortaan alleen op kerngebieden van toepassing is met dit soort absurde aantallen?

Tot onze verbazing kregen wij een substantiele nabetalingsoptie inzake onterechte afkeuringen WLZ. Totaal oncontroleerbaar. Wat een een puinhoop. En dat is het nog steeds. Wekelijks gezeik tussen apotheek, patient, zorgkantoor en verzekeraar. U kent het wel. Kastje muur discussies. Vorige week weer een boze medische professor aan de lijn omdat zijn moeder de rekeningen van ons voorgeschoteld kreeg. Wij zijn er klaar er mee. De rekening gaat naar de verzekerde en die zoekt het maar uit. Basta cosi.

Nederland schijnt bovenmatig meer FMD foutmeldingen te hebben dan omringende landen. Ja dat verbaast natuurlijk niks. Met het preferentiebeleid en niet leverbare medicatie in je broekzak gaat er natuurlijk wel eens wat anders de deur uit dan er ingetikt wordt. Dat kan iedereen verzinnen. Gaat dus nooit veranderen. FMD blijft een gedrocht zonder enig nut. Het is niks en het wordt niks. Ik weet wel een oplossing. Gewoon geen FMD scannen als je iets anders in je handen hebt dan er is ingetikt. FF extra controleparaafje of je noteert het RVG nummer en wegwezen. Dan verdwijnt het doosje in het niets.

Tot slot wil de heer M Rutte minder marktwerking is de zorg. Het is te ver doorgeschoten. Welke marktwerking? Verkiezingsretoriek die in de apotheekpraktijk waarschijnlijk op niets zal uitdraaien.

Kim WIlde : Kids in America

Carlo Schneider
info@apotheekkennisbank.nl
Laren Nh