Helderziend

Een collega mailde laatst naar aanleiding van mijn column dat ze het gevoel had dat ze helderziend was. Of ik dat ook heb wilde ze weten.

Apothekers, zeker de wat meer ervaren onder ons hebben bepaalde gaves -). Laten we zeggen een bijzonder goed inschattingsvermogen hoe de hazen in de farmamarkt gaan lopen. Dat is eigenlijk ook een zwak punt want vervolgens gaan we weer allerhande oplossingen verzinnen, lossen we zelf de problemen van anderen op en ontstaan er weer nieuwe problemen als je niet uitkijkt.

Als de dag van gisteren herinner ik mij nog de bijbetalingen op de Zocor. Vervolgens gingen we massaal over op parallel Zocor. Dan moet je weten dat parallel import in die tijd een vies woord was. Not done. Andere voorbeelden zijn geneesmiddelen die uit de vergoeding gaan en die dan worden omgezet op iets dat wel vergoed wordt. Andere antihistaminica, andere kalktabletten, andere vitamine D. Kost allemaal vaak wat meer, maar tja. Creativiteit kent geen grenzen. Voor slaaptabletten bedachten de verzekeraars de code B2. Er is zoiets als sociale indicatie volgens de voorschrijvers. Moet ik daar bovenop gaan zitten?

Nu wordt de Staat weer gedaagd voor de anticonceptiepil in de basisverzekering. Mijn persoonlijke mening: onzin. Dan betalen de meeste verzekerden het nog steeds zelf en krijgen we daarnaast weer eindeloos geneuzel over de kleur van het doosje en het merk. Wedden? Dan wil ik mijn condooms ook vergoed -). Ook een medisch hulpmiddel toch? Voorkomt SOA’s en onnodige zorgkosten. Zeker hier op de Gooische matras en in de grachtengordel.
De WGP zorgt voor een stevige prijsdaling per 1 april. De hele farmakolom zal de voorraden drukken, meer nazendingen, meer discussie, meer beroep op de voorschrijvers want patiënten moeten noodgedwongen worden omgezet. Levert ook weer bijwerkingen op. U snapt het al. Verder schat ik zo in dat we meer parallel import gaan krijgen uit laten we zeggen derde wereld landen. Buiten Europa. In India wordt voor de lokale markt veel geproduceerd. Zal wel wat meer kwaliteitscontroles opleveren. Kost geen drol. Weet ik alles van. Twee jaar geleden op Delhi airport een flesje ofloxacine oordruppelkes gekocht voor minder dan 1 euri. We moeten creatief zijn.

Medische Noodzaak is ooit door een apotheker bedacht. Vond dat toen een briljante actie. Het was helaas ook het begin van een hoop ellende, lees discussie. Onze eigen beroepsorganisatie volgt braaf Europa in de FMD, wordt in Nederland een fiasco. Moet nog meemaken dat er een apotheker in een stadsapotheek iets gaat vinden. Met de huidige foutenpercentages van 1-2% gaat dat never ever wat worden. En zelfs niet bij nog lagere getallen.

De herziening van het GVS in 2021 maakt nu al de tongen los. Bij apothekers, bij verzekeraars en zo waar bij patiënten bemerken wij nu al. Iedereen zet zich schrap, probeert naderend onheil te voorkomen, de messen worden geslepen om de zwarte Piet elders op een bordje te gaan leggen.
Beste Aris, ik wens je ontzettend veel sterkte op dit dossier. Als je de onsterflijk wil worden, ofzoiets, dan moeten wij als beroepsbeoefenaren er in volle omvang voor zorgen dat alle discussie, waarover dan ook, buiten de deur wordt gehouden. Laat de verzekeraars en de patiënten het onderling maar uitzoeken zonder dat apotheekhoudend Nederland hier op enigerlei wijze last van gaat krijgen.

Als u inmiddels aan de hamsterwoede gewend bent....bij ons zijn al honderden dozen paracetamol over de balie gegaan. Je zou er koppijn van krijgen. De geneesmiddeltekorten gaan door het coronavirus mogelijk een grotere bedreiging worden voor de volksgezondheid dan het virus zelf. Dan breekt echt de pleuris uit. De overheid en verzekeraars gaan achterover leunen en het gezapig aankijken. Wedden?! Gaan wij ook hier de rommel opruimen? Niet dus.

Ben trouwens gisteren (maandag) teruggekomen uit Rome. Zo heerlijk rustig. Vaticaans museum doorlopen tot aan de kassa, geen enkele wachtende. Pure luxe. Overal een weelde van rust. Vandaag op KNMP congres maar ff geen handjes schudden en zeker niet zoenen.

De happy activist, tot in de pruimentijd.

BeeGees: Stayin'alive

Carlo Schneider
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl