Gooische Bal

Laat ik het gewoon eens over ons mooie dorp hebben. Dan weet u waar wij werken. Een echte brink met een vijver, overstekende eendjes en 5 maanden lang een heuse overdekte poffertjeskraam. In de winter is er een kunstschaatsbaan. Goed voor onze omzet vanwege de massa’s ijspakkingen. We hebben een basiliek met een Mattheus Passion en een processie. met St. Jan, de dichtstbijzijnde zondag van 24 juni. 

De kermis is 2 weken later. Die staat naast de apotheek maar in de apotheek is het altijd kermis zo je weet. We zijn gezegend met een atelierroute, een kunstmarkt, een kerstmarkt, een jazz-gebeuren en een dorpsdiner waar je in het wit komt met een dito hoofddeksel. Natuurlijk heeft u van het Singer Museum gehoord. Bij de denker van Rodin doe ik mijn inspiratie op en er is de Larense schildersschool. Mauve, Mondriaan en van Gogh vertoefden op de Larense heide met schaapskudde.

Kent u Sesjun vanuit Nick Vollebregts jazzcafé nog? Zat ooit naast de apotheek. Nu is het een restaurant aan de andere kant van het dorp. In de oorspronkelijke boerderij zit een biefstukkenrestaurant waar iedereen komt. Van Jan-modaal tot 9 of meer nullen vóór de komma. Het is er al-tijd druk. Voor 2 tientjes heb je een biefstuk, friet, sla en een drankje. En eten kunnen ze hier. Rond de brink zitten nog 6 restaurants. Mot je eens in Laren komen als de zon schijnt. Geen terrasstoel meer te vinden, geen lunchplek beschikbaar. Allemaal vol met zakenlui of wijnnippende (huis)vrouwen uit joost mag weten welke uithoek van het land. Die komen even Laren doen. Shoppen in de luxueuze mode- of interieurwinkels. Er brak overigens een heuse rel uit toen de HEMA zich hier vestigde: beneden onze stand zo vond men.

Gooise Vrouwen kent u vast wel: de eerste blauwe papiercontainer in de intro van de serie was de mijne. Inderdaad voor de deur opgenomen. I am famous….na ja, de papierbak dan.
Er wonen BN’ers bij ons. Aaaah, de mond van de toerist valt open. So what. Ze zijn van de TV, van de radio, ze presenteren, zingen, voetballen of wat dan ook. Ze komen natuurlijk ook naar de apotheek. En als 2 BN’ers elkaar bij ons ontmoeten is het ouwe jongens krentenbrood. Geen kapsones hier in de toko. Uniek in Nederland: een verzorgingshuis uitsluitend voor mensen met een artistieke of wetenschappelijke achtergrond. Met BN’ ers, dat spreekt vanzelf. We zijn oud en kuieren achter de rollator, we hebben de een na hoogste WOZ, de op twee na hoogste huizenprijzen van het land. Met de bijbehorende hypotheken! Het duurste huis is net voor bijna 9 miljoen verkocht…. Dan zijn er nog genoeg inwoners met een 2e optrekje in zuid Europa of een bootje ofzo. Wij wonen trouwens in huizen met een rieten kap en anders toch wel een zwembadje of jacuzzi erbij. Bubbels in het glas en bubbelen in bad. Je ziet in Laren hondjes voor in de boodschappentas of maatje héél groot.

Wij doen aan hockey en golf. De handicap wordt soms in de apotheek besproken want een van mijn lieve dames is er aardig kundig in. Ik heb er geen tijd meer voor. En alles gaat natuurlijk met de bekende Gooise R. Dat zal mij als Limburger toch nooit lukken. Kinderen heten hier Roderick of Jan-Pieter. Allochtonen kennen we niet. Welgeteld 1 Turkse en 1 Marokkaanse familie en nog een verdwaalde voormalige asielzoeker. We hadden tot 1 jaar geleden nog een AZC in, sorry, aan de rand van het dorp in een voormalige kazerne. Ja, ook dat hebben we.

Nog even over geld: snel geld en oud geld. Quote 500, dat werk. Industriëlen, beursjongens, medici. Alles meer dan elders. Zeker ook op de auto’s van toepassing: op youtube circuleren videootjes van Maserati, Ferrari en Bugatti. Laren op een gewone dag dus. Jochies gewapend met fototoestellen vind je op zaterdag rond de Brink. Het is een komen en gaan van cabrio’s. Wij doen aan cruisen met de Morgan, Mini, Austin Healy. Moet natuurlijk wel een beetje uitstraling hebben. En als we boven de 60 zijn rijden we scooter, zonder helm évidemment.
Daarom is Laren zo leuk. Er is altijd wat te doen, te zien en dus te beleven. En Larinezen zijn gemoedelijk. Net als ik…. Het is er gezellig en goed toeven dus. Zelfs bij ons. Meestal dan. De apotheek ligt midden in het dorp. Daar werken wij ons uit de naad zodat ook wij nog een beetje aan alles mee kunnen doen.

Mocht je ooit in Laren komen, pas dan wel je kledingstijl aan. Voor de man betekent dat een felgekleurde roze, rode, blauwe of gele broek. Ruitje en jeans mag ook. Voor de vrouw minstens een overmaatse zonnebril en voor de kids: polootje, uggs. We zijn wel een beetje merkgevoelig. Of anders maar een neppertje van LV. Casual chic. Laren Nh, the place to be.

Je mag zwijmelen met Jean Ferat, lachen met Koot&Bie, of gewoon autootjes kijken.

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl