Gelukkig Nieuwjaar

Heb geen idee waar wij eind van het jaar staan. Wordt het een jaar vol veranderingen of blijft uiteindelijk toch veel bij het oude? Welke draai gaan u en ik geven aan 2018?

Wat mij nu van de straat houdt is een aanbesteding. Een instellingsgroep had bedacht al haar verpleeghuizen maar eens te gaan aanbesteden in plaats van de farmaceutische zorg te laten regelen door de lokale apotheken. En nu gaat het hele zwikje wellicht naar een landelijke club en pakken ze en passant ook even de verzorgingshuizen mee. Verzet van de bewoners, onze huisartsen willen ook niet. We doen ons best om alles binnen boord te houden en gaan meemaken waar het schip strandt.

Onlangs ontmoette ik een voormalig topfunctionaris van Achmea. Niet werkzaam geweest bij de zorgverzekeringsdivisie maar in de directie besprak je nog wel eens wat. En zo vertelde hij mij dat al sedert 2009 de pijlen van Zilveren Kruis op de apothekers zijn gericht. Dat was de eerste groep die ze eens ff zouden pakken. Ze gingen maar niet failliet en daar moest toch eens verandering in gaan komen. Zo gaat dat daar dus intern. Niks nieuws onder de zon natuurlijk maar toch de moeite als je dat ook eens een keer spontaan uit de hoogste kringen verneemt. Onwillekeurig leidt het toch tot een vieze smaak in de mond omdat het doet terugdenken aan ideologieën van enkele decennia geleden. Ausradieren heette dat. Hij wilde best zijn medicatie bij mij kontant afrekenen mocht het niet met zijn verzekeraar tot een contract komen. EIndelijk een apotheek met medicatie op voorraad en geen wachttijden. En die jaarrecepten: ach ik zwijg nog even. 

Ondertussen ploeteren we verder. De dynamo raakt het voorwiel niet. Dus draait ie niet. Ofwel hij staat stil. Er is niemand die de dynamo aan de gang krijgt. En als ie al zou willen draaien zijn er nog wel genoeg stokjes om tussen de spaken te steken. Zal er ooit aan de Alexanderstraat een lampje gaan branden? Daarvoor moet je wel eerst zelf het licht zien. Maar ja. Kerst ligt alweer achter ons. En de herdertjes lagen bij nacht in het veld. Zij hielden vol trouwe de waaaaachte, ze hadden hun schaapjes geteld. Daar hoorden zij d’verzekeraars zingen, hun liederen vloeiend en klaar. En ja hoorrrrrrrrr. Nieuw jaar met nieuwe regeltjes.

VGZ heeft weer een verbandmiddelenformulier en zowaar met voorkeursproducten. Wel ff contract lezen he? Alles onder het mom van doelmatigheid. De huisartsen zijn not amused. Make my day. Waren we net van het gedoe af, gaat weer een volgende verzekeraar naast CZ zijn eigen weg. HRMO is geen knip voor de neus waard. En maar lullen aan tafel. Je zou het toch bijna in je broek doen van de lach. De eerste ervaring met de postorderaar van CZ inzake catheters was overigens heel doelmatig. Bestel je voor de cliënt 1 doosje urinenachtzakken. Wat komt er binnen: 3 dozen nachtzakken, 3 dozen dagzakken, 2 catheters en 2 inbrengsets. Het verzorgingshuis heeft inmiddels bouwplannen ingediend voor een extra magazijn. Ach, het is mijn zorg niet meer.

Volgende week gaan we weer met fris enthousiasme klantjes werven voor het tevredenheidsonderzoek. Lekker belangrijk. Maakt het uit hoe je scoort? Alleen voor de HKZ want die vragen er naar voor je PDCA. Maar verder? Zinloze jaarlijkse exercitie.  Wij scoren al sinds mensenheugenis 8,5 of hoger. Who cares? Je vraagt je af waar die onderhandelaars mee bezig zijn.

Verder valt er niet zoveel te melden dus mijn team maar om hulp gevraagd. Ik moest maar schrijven dat ik zulk ontzettend leuke meiden om mij heen heb. Okay, er zijn er een aantal in de overgang maar ze zitten nog in de ontkenningsfase. Sommigen werken hier al meer dan 30 jaar. Dan ken je ze wel. En zij mij ook-). We gaan er dus saampjes in 2018 weer tegenaan. For better for worse. Het is een soort huwelijk of convenant zo je wilt dat wij sluiten. Er wordt natuurlijk wel eens gezucht gesteund gevloekt maar dat hoort ook bij een goed huwelijk. Anders is het zo saaaaaaaaaai. En dat ze tegen mij soms Gargamel zeggen, daar is mee te leven.

Joan Baez: We shall overcome

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl