Geloof, Hoop & Liefde

Zalig zijn de ongelovigen van geest want hun is het koninkrijk der hemelen. Atheïsten beraad u of u verder wenst te lezen. Gelooft u er nog in, in de toekomst van de farmacie?

Zoals de trouwe lezer weet ben ik een zuiderling. Dus(?) rooms. Echt kerkelijk ben ik niet meer sinds mijn 18e maar gelovig nog wel. Zo ook in de toekomst van de farmacie. Dan moet je wel ruimte krijgen om je vak op een degelijke en fatsoenlijke manier te kunnen uitoefenen. Gênant is derhalve de uitkomst van een onderzoek van IVM naar de beschikbaarheid van labwaardes en de reden van voorschrijven voor de apotheek. Hier in het Gooi is een verbod uitgevaardigd voor het integraal doorgeven van nierfuncties nadat er liefst 1 patiënt geklaagd had. Ja ja, privacy. En op de website van de LHV lees je niets, maar dan ook helemaal niets over het IVM onderzoek. Lekker makkeluk. Who cares? In ieder geval mijn huisartsen: die zijn deels echt aan de slag gegaan met de ICPC! Joepie.

Medisch specialisten is andere koek. Die hebben ons niet nodig zeggen ze. Bij een oogarts was het dossier volledig onjuist. Dat krijg je als je niet weet welke merknaam bij welk generiek hoort. En dan maar stug volhouden aan de telefoon.. Moeilijk, moeilijk.
Weet u nog van de call centers in de vorige column? En zie. De consumentenbond onderzocht het maar weer eens. Inderdaad bijna 80% onzinnige antwoorden. Op de website van ZN lees je vervolgens niets, bij de verzekeraars idem. Uiteindelijk is de patiënt in alle gevallen het kind van de rekening en heeft de apotheekmedewerker er het meeste last van bij de beroepsuitoefening.

Inmiddels zult u vast het jaarlijkse prijzencircus met de contracten hebben afgerond. Zoals te doen gebruikelijk weinig of geen eer te behalen. Individueel al helemaal niet. Kent u trouwens een andere groep zorgverleners waarbij de hoogte van het tarief afhankelijk is van een klantentevredenheidsonderzoek? Of een Mystery Guest? Ik niet. Waarom doen we er dan aan mee? Heeft u onder aan de streep doorgerekend of het ook wat oplevert? Gewoon ff doen...
Vorig jaar heeft CZ de bloedsuikerstrips eruit gegooid, nu de drinkvoeding. Wij hebben toevallig een CZ-verzekerde die verbaal en schriftelijk niet kan communiceren maar wel zelfstandig woont. En leeft van drinkvoeding. Die zal een stille hongerdood sterven. Bij ons kan ie nog aanwijzen wat hij wil hebben. Killing, deze maatregel. Is er nog hoop voor de man? Misschien vindt hij iemand die dat voor hem gaat regelen, maar dan moet ie thuisblijven voor een pakje. En dat begrijpt hij evenmin…

Twintig jaar geleden stond ik met mijn rugzakje bij Kaap de Goede Hoop. Mandela was net president en alles zou beter worden. Gimme hope Jo‘anna. Niet alles werd beter, ook niet in de farmacie. Wel verbeterde er veel, zo niet heel veel. Natuurlijk wil je ook in de apotheek de lat steeds hoger leggen, maar zoals dat ook bij vele sportrecords van toepassing is: de stapjes worden steeds kleiner omdat de grenzen onderhand wel bereikt zijn.
Mijn huisartsen waren evenzeer bedroefd. Ook daar, ondanks de inspanningen, kregen ze minder uitgekeerd van Achmea bij de prescriptie modules. Achmea had de normen aangepast. Déjà vu. Iedereen zet een tandje bij. Je maakt elkaar dus gek in de zorg. Eigenlijk is het ook wel amusant, gedeelde smart is halve smart. Het verbaast mij oprecht dat zowel zorgverleners als zorgconsumenten zich steeds drukker maker over de macht van de verzekeraars. Maar wie doet er dan wat aan? Geen eendracht...dus beurt er niks.
Vier jaar geleden werd Cape Tribulation bezocht.  Mooie natuur, mooi strand. Een refo vriend maakte mij attent op de betekenis van tribulatie: tegenspoed. Oeps. Daar moet je volgens mij refo voor zijn. De eerste troebelen in apothekersland waren toen al zichtbaar. Er braken inderdaad zware tijden aan... Een fragment uit 1 Korintiërs 15:51-52: toch zullen wij allemaal veranderd worden, in een ondeelbaar ogenblik, in een oogwenk, wanneer de bazuin het einde inluidt. Da’s heavy kost voor een column. En geeft stof tot nadenken.
De liefde voor het vak is echter nog steeds aanwezig en we laten ons niet van het zorgveld wegmeppen. De toewijding van de assistentes en de vakgenoten is in de meeste gevallen enorm groot. We kunnen het niet genoeg van de daken roepen.

Binnenkort krijgen we een nieuwe voorzitter. De KNMP heeft haar voorkeur kenbaar gemaakt. Mag ik vloeken in de farmaciekerk? Is uit de ASKA-hoek ooit iets goeds voortgekomen? Naar ik meen was er eens een ledenraadpleging in Vianen. Sedertdien is elke dag pakjesavond. Wie kwam hiermee? Precies! Who cares, once more? Willen wij zo iemand als voorzitter voor de club. De vraag die dus rijst: is hij een van ons? Is de vraag stellen deze beantwoorden?

Een vertolking van Don’t know how to love Him door Sinead O‘Connor

Carlo Schneider, 
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl