Geestelijke gezondheid

Ben je wel geschikt om het werk in de apotheek kunnen doen? Niet alleen inhoudelijk maar hoe zit het met je mentale weerbaarheid?

Als apotheekmedewerker moet je van alle markten thuis zijn. Empatisch naar de cliënten en ook naar je collega’s. Het zal niet de eerste keer zijn dat klanten weglopen omdat ze onheus bejegend worden, of erger afgebekt. Waar of niet waar maar zo wordt het ervaren. In het heetste van de discussie mag jij weer eens de-escaleren. Laatst nog vroeg een assistente aan een oudere klant of hij een mondkapje op wilde doen. Dat leverde lelijke woorden op naar haar. Vervolgens heb ik betreffend heerschap maar even duidelijk gemaakt dat de regels ook op hem van toepassing zijn. En dan zegt ie doodleuk: man, maak je niet zo druk. Dus wel, blijf van mijn assistentes af. Je moet altijd duidelijk en overtuigend overkomen. En netjes blijven.. Klant mag dan wel koning zijn maar ik bepaal hoever dat gaat. Geen kapsones. Toch is het natuurlijk niet allemaal gedoe. Heer van middelbare leeftijd krijgt advies over innametijdstippen… meid, als jij nou naast mij komt liggen wordt dat niks want dan kom ik niet voor 16 uur mijn bed uit. Wij konden er allen hartelijk om lachen.

Moe word je steeds weer van callcenters. Nu weer CZ. Zucht. Die zeggen tegen de huisarts dat stoppen-met-roken-medicatie gewoon via de apotheek kan. Niet dus. Levert weer gezeik op met huisarts en patiënt. En Achmea, neen hoor u kunt de Imigran injecties gewoon halen bij apotheek met IDEA contract. Toedeloe, 30 stuks per maand! Leuk voor spiegelinfo. Hoeveel dombo’s lopen er bij die verzekeraars eigenlijk rond?

Heb je als apotheekmedewerker ook zo’n hekel aan het woord MOETEN. Je moet dit, je moet dat. Dan gaan mijn nekharen recht overeind staan. Ketenapothekers weten er alles van. Anders word je op de een of andere manier genaaid of wat dan ook. Als je collega’s daarover spreekt komt dat de geestelijke weerbaarheid niet ten goede en voor je het weet zit er weer een (jonge) apotheker in een burn out. Dan zijn er ook ketens die hun apothekers naar een verplichte cursus over dit onderwerp sturen. Het beleid van bovenaf staat volledig haaks op het te behalen resultaat. De bureau-pieffen zouden zelf eens in een apotheek moeten gaan werken in plaats van allerhande oekazes rond te sturen om hun budget te realiseren.

In de categorie WLZ maar weer eens knallende ruzie gemaakt met Zilveren Kruis en de verzekerde. Never ending story. Een pittige discussie die je hele dag verpest. Als die k-verzekeraars nou eens intern orde op zaken zouden stellen, dan is er een wereld gewonnen. Overigens kreeg ik daarna voor de eerste keer een mail van Achmea waarin gesteld werd dat ik niet tevreden was over de dienstverlening. Men zou er werk van maken. Het kan blijkbaar wel.
Dat geldt evenzo voor de postorderaars inzake de verbandmiddelen. Man, man wat een gedoe. En ondertussen het dagelijkse grote of minder grote gezeik met Zilveren Kruis verzekerden of verpleegkundigen aan de balie. Ik hoop maar dat ze eind van dit jaar ff goed nadenken. Tot hier en niet verder. 

In de apotheek zijn we druk met nieuwe klantjens. De inschrijvingsformulieren printen we tegenwoordig per 50. Als dit zo doorgaat gaan we binnenkort op zoek naar extra personeel. Klanten die verhuizen naar andere gemeentes komen met hangende pootjes terug. Ik zal u de verhalen besparen. Om ons heen liggen alleen Service apotheken en apotheken met preferentiebeleid Achmea……… Trek zelf maar een conclusie. 
Wij blijven lekker zelfstandig. Geen keten, geen formule. Nada, nop, niks. Heerlijk. Wij kunnen het iedereen aanraden. Ondanks alles toch gewoon klantgericht zijn. Levert wekelijks versnaperingen op van klanten, assistentes krijgen complimenten dat ze altijd zo vriendelijk blijven ondanks alle perikelen, klanten worden snel geholpen en de apothekers zijn de hele dag zichtbaar. Tel het bij elkaar op en dan heb je de succesformule. Daar hoeven geen andere toeters en bellen of uithangborden bij. De eerste oranje roomsoesjes van de Appie zijn al gearriveerd.

Zijn wij dan mentally fit? Nou, niet altijd natuurlijk. Soms, soms dan denk je wel eens om het bijltje er bij neer te gooien. Edoch, wat moet je anders? Heb geen ander vak geleerd!

Duncan - Arcade en ja hij is een van ons hiero

Pa is weer thuis, heeft zichzelf ontslagen uit revalidatiekliniek. Geen houden aan. Het is echt een wonder. Ben inmiddels alweer doorgezaagd of mijn nevenactiviteiten wel bonafide zijn. Pffff. Waar hij al wakker van heeft gelegen. Iedereen bedankt voor de spontane reacties. We gaan zien. Zijn tijd was het blijkbaar nog niet.

Carlo Schneider
info@apotheekkennisbank.nl
Laren Nh