Farce Majeure

Het komisch satirische TV-programma ken je wellicht niet of toch wel. Het totale medicijn- en hulpmiddelenbeleid in ons landje stevent ondertussen af op een totale farce majeure.

Wij leveren zorg aan nogal wat aanleunwoningen waar redelijk veel bewonermutaties zijn. Het medicijndossier binnen krijgen is probleem 1. Zo zijn er apotheken die zich beroepen op de AVG. Geen probleem. Dan leveren wij geen nieuwe baxter zeg ik dan en zien we wel wanneer de patiënt dood gaat. Ain’t my problem. Benne we tegenwoordig vlug klaar mee. Bijna altijd komt daarna het dossier …………
Dan de hulpmiddelen. Belt de huisarts of ik weet welke catheter iemand heeft en of er blaasspoelingen gebruikt worden. Of inco. Of welk verbandmateriaal. Beats me. Ja de thuiszorg wil het weten. Samen met de huisarts zijn we nu zover dat wij tegen de thuiszorg zeggen: u zoekt het maar uit met de familie. En eveneens waar het vandaan komt. Zijn we ook snel klaar mee. Wij weten van niks tegenwoordig en we gaan er zeker geen energie insteken.

Soms hebben we nog wel eens van die discussies over de tarieven. De pillen kosten 1 euro en dan moet ik 13 euro aan servicekosten aan u betalen. Inderdaad mevrouw. Zo werkt dat. Vervolgens gaat ze hoog van de toren blazen dat ze dan weet waarom de zorgkosten zo hoog zijn. Als ik dan vraag of ze ook zo dacht toen haar man als medisch specialist 150 euro rekende voor een consult van nog geen 10 minuten valt ze stil. En passant maar laten weten of ze een andere apotheek wil zoeken. Doei. Zijn we ook snel klaar mee. Wegwezen.

Inmiddels zijn we 10 dagen onderweg met het preferentiebeleid bij Zilveren Kruis. Lachen man. Niks te krijgen zoals te verwachten was. IJzeren voorraad dan? No way. We hebben nog wel wat ouwe meuk. Kunnen we dat slijten. Logistieke noodzaak heet dat dan. Dat beetje wat er wel is levert natuurlijk weer de gebruikelijke gesprekjes op aan de balie. Die houden we nu kort. Heel kort. Alstublieft. Hierbij de folder van uw verzekeraar. U mag van ons hebbuh wat u hebbuh wil maar als het niet op het lijstje van uw verzekeraar staat: naar de kassa! Zijn we eveneens snel klaar mee. Ga maar ergens anders blèren maar niet bij ons. Op de markt of op de Brink midden in het dorp. En mocht onverhoopt iemand heel heel erg boos of agressief worden dan gaat de deur op slot. Is al met het team besproken. Paar uurtjes alles dicht. We laten het de media weten en zien wel wat er gebeurt. Tot hier en niet verder. Daar zijn we in 2023 al helemaal klaar mee. Wij hebben de “verkoop” op rekening trouwens dit jaar afgeschaft. Contant svp. Er gaan nog wel genoeg rekeningen de deur uit hoor. Voor baxterklantjes die alles bezorgd krijgen.
In plaats van bij 30% van onze klanten drukken we nu bij 90% alle medicatie door de strot. Slikken of stikken. Uw verzekeraar heeft immers het beste met u voor: Zorg die verder gaat, Jou helpen met gezonder leven en zorg, Zorg voor leefkracht. De uitsmijter luidt: gezond leven moet wel leuk blijven. Hoeveel bla bla wil je hebben?

Inzake de baxterklantjes kijken wij nu al uit naar de telefoontjes in februari. Mooi die nietzeggende brieven van de verzekeraars. Altijd handig de flyeracties van de KNMP maar als overal de afrekeningen van de verzekeraars binnenvallen. Poeh. Zelfstandig wonende gebruikers met weinig medicatie maar wel met een cognitieve of verstandelijke beperking en thuiszorg wordt een gigantisch oor aangenaaid. Om nog maar te zwijgen over bewoners van WLZ instellingen, zonder behandeling! Dat gaat me toch een rel geven. Natuurlijk heeft iedereen ondertussen de KNMP folder gehad. We geven het telefoonnummer van de NZA en de verzekeraar. Alles staat in de apotheek in 2023 in het teken van doelmatigheid. 

In de decembermand zijn wij toch wel weer behoorlijk verwend al was het minder dan andere jaren. Er was een klant die belde zelfs vanuit het ziekenhuis. Ik ben jullie niet vergeten hoor. Wij krijgen als hele team altijd voor allemaal elk een fles wijn. Nou mevrouw ik hoop dat het niet al te ernstig is. Nou ja zegt ze. Uitgezaaide slokdarmkanker, ik ga met een sonde naar huis. Dan val ook ik wel ff stil. Zo’n diagnose en dan aan een kerstattentie voor de apotheek denken….De flesjes zijn inmiddels gearriveerd.
Een andere dame belde in de stress op. De bezorger stond 1 dag “te vroeg” aan de deur met de baxterrol. De champagne die ze ons had willen geven stond nog in de kelder. Nou die komt dan in 2023 wel. Drinken we die tussendoor ff op toch?

Farce Majeure: Jaah, dat is uit het leven gegrepen

Carlo Schneider
info@apotheekkennisbank.nl
info@bijsluiterplus.nl
Laren Nh