Erop of eronder

Neen, dit heeft niks met kamasutra te maken maar met de toekomst van de apotheken in ons landje. Welke positie kun je het beste innemen. Het gaat immers slecht met de gezondheidscentra’s, de ketenapotheken en de onafhankelijken. Zelfs de politiek lijkt zich er mee te gaan bemoeien!

Ach we weten allemaal hoe het komt. Te hoge goodwill uit het verleden, dure panden waar een deel van de huur voor de huisartsen is gefinancierd, het wegvallen van inkoopkortingen, het preferentiebeleid, de clawback, de strafheffingen bij de hulpmiddelen en verbandmiddelen, de nulmarge op buiten-WMG. de lagere receptregeltarieven, nultarief voor prestaties, nultarief voor voeding, nultarief op stripjes, de lagere vergoedingen en wie weet wat nog meer. (Btw: lees dat rijtje ff terug, machtig mooi toch, net toto uitslagen: nul nul, nul nul). Volgens de verzekeraars is het te veel praten over zorg en het te weinig doen. Maar the question is natuurlijk: hoe los ik het op? Natuurlijk zal fuseren de eerste geldelijke problemen deels kunnen oplossen maar daarmee ben je er nog niet. Het werk neemt alleen maar toe en de bezuinigingsdrift gaat gewoon door. Je hebt bijna een Houdini-act nodig om te overleven.

Enkele accountants, de ketens, de KNMP, LVG en de Napco roepen om het hardst ach en wee. Of ze praten elkaar na, kan ook nog. Ik zeg niet dat ze ongelijk hebben maar waarom trekken ze dan niet met zijn allen de stekker eruit. Ja, ik heb het al heel vaak gezegd, de roepende in de woestijn. Hear hear! Wat zou het toch fijn zijn als al die belangenclubjes nou eens eindelijk de handen in elkaar slaan. Wakker worduh mensen. Of echt actie voeren of mond houden en niet meer piepen. Ik begin het nu redelijk zat te worden. Daar hebben ze bij de KNMP toch zo’n mooi bedrijfscollege voor, stamt uit de tijd dat ik zelf nog departementsvoorzitter was. Toen was het leven mooi.

En als je nou denkt de beste stuurlui staan aan wal. Neen hoor. Zelf ben ik eigenaar van 1 apotheek en mede eigenaar van een andere. En om die laatste gaat het. Hoge goodwill uit 2007, net voor het preferentiebeleid kwam, vorig jaar verhuisd, mooi pand met 2 huisartsen en andere zorgverleners maar een hoge huur door de strot geduwd gekregen. Geen uniek geval hiero. En de rapen zijn natuurlijk wel gaar. Verder ken ik vele voorbeelden uit de praktijk waar de toko’s door de banken overeind worden gehouden. Zolang er nog een ietsiepietsie te halen valt, laten die de tent echt niet failliet gaan.

Had u overigens al in de smiezen dat alle XR preparaten van Seroquel multi source zijn binnen IDEA? Waarschijnlijk niet omdat u de terugkoppeling van CHA niet leest omdat u daar toch, net als ik, geen touw aan vast kunt knopen. Kost je wel 180 euri per 60 Seroquel 300. En wat gaat u nu doen? Contracten beter lezen, boos worden op ZK, overleggen met de zorgmakelaar, vragen of de groothandel de fabrikant onder druk zet om eea te compenseren, patiënten boycotten. Je zou er bijna spychotisch van worden. Ach, (h)aldol erin en je voelt je weer (h)alleluia.

Onderwijl piep ik er mooi een weekje ertussenuit. Mijn ouders zijn (bijna) 50 jaar getrouwd en mijn broer en ik mogen net als vroeger lekker teren op de portemonnee van pa en ma. Die zoontjes mogen dan wel bedrijfseconoom en apotheker zijn maar ze bezwijken bijna onder de (hypotheek)lasten. Dat vinden pa en ma zo zielig terwijl de kids toch zo hard werken voor hun gezin, dat wij die vakantie cadeau krijgen en niet andersom. We gaan dus allemaal leuke dingen doen en natuurlijk onze buik vol eten aan veel te veel ijsjes, net als ooit in Italie. (Klein)kinderen blij, (o)pa en (o)ma blij. Zo komt Jan Splinter door de winter. En dat allemaal van het pensioen en de AOW van onze ouwelui, waar pa 40 jaar voor gewerkt heeft. Ligt dat aan de ethos van onze ouders of toch ergens aan die van ons?

Kon geen keuze maken, Peter Maffay: Über sieben Brücken musst du gehn
of the Cure: Boys don’t cry

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl