Easy goin’

Het is hartje zomer, de mussen vallen van het dak en in de apotheek? Gebeurt daar nog wat of drinken we de hele dag koffie.

De apotheek is gewoon de hele dag open. Als je 1 dag dicht bent is het halve dorp in de stress. Minder personeel verzet meer werk. Zo is het toch? Recepten lopen door, je hebt vakantiegangers die hun pillen vergeten zijn, passerende fietsers die gestoken worden door een wesp. Zit er weer een dame in haar BH in de spreekkamer. Piepend van de pijn omdat ze midden op haar rug gestoken is. Of mijnentwege iemand helemaal gestresst vanwege een tekenbeet. Dan regel je in de apotheek een antihistaminicum of een doxy-kuurtje. We spelen weer ff doktertje. Laat er geen misverstand over bestaan, daar hebben we hier goede afspraken over. 

Ondertussen ben ik zelf wel 1 weekje over de grens geweest. Sardinië: magnifieke baaien, stranden en zee. Daarvoor hoef je niet naar de Seychellen. En Porto Cervo is net Laren. OK, beetje rijker en met bootjes maar verder. Ach de luxe en het belachelijke wagenpark zijn wij hier wel gewoon. Dat ik om 1130 uur een appje naar het team stuurde met een glaasje wijn voor mijn snufferd werd overigens niet echt gewaardeerd….

En verder. Never a dull moment. Soms komt het werk gewoon naar je toe. Zo zijn we gevraagd een instelling te gaan beleveren. Wordt dit najaar weer een leuke uitdaging met vele baxtercliënten erbij. Valt nog wel wat te regelen in alle opzichten maar het houdt ons in ieder geval van de straat. Op straat kom ik toch nog wel. De tuin bij de apotheek bloeit volop en staat er prachtig bij. Begonia’s, fuchsia’s, verbena’s, geraniums, gipskruid, heliotroop, valeriaan en nog veel meer. Gewoon onder werktijd plantjes water geven. Geen mens kijkt er raar van op. Moet ook gebeuren, dankbaar werk, uw tuin staat er prachtig bij, duimpje omhoog, zeker rustig in de apotheek? Inderdaad, nu ff wel en dan nemen we de gelegenheid te baat. Je maakt een praatje met de klanten in een ongedwongen sfeer. Zo nodig loop ik toch ff mee maar naar binnen om wat verder te filosoferen over de therapie. Af en toe komt een assistente naar buiten om te overleggen. Dat is nou het gemoedelijke van een dorpsapotheek.

Op de warmste dag van het jaar belde een dame op leeftijd. Oeioei, wat heeft u een zwoele stem aan de telefoon zegt ze. Waarop zij onbedaarlijk in de lach schiet. En het hield lang aan kan ik je zeggen. De lachsalvo's kwamen iedere keer opnieuw. Hoe ouder hoe gekker, ja ja, dirty mind etc. en dat vanuit een verzorgingshuis. 
Op het heetst van de dag schuifelt een heer van 90 naar binnen. Hij was in de buurt en wilde mij ff bedanken omdat ik hem van de kabouters heb afgeholpen. Helemaal gestoord werd ie van de voorbijwandelende puntmutsen tijdens het TV-kijken of lezen van een boek. Hoe? De, niet eens hoge, dosering van de fentanylpleisters met 25% verlaagd. En de pijn? Ach, ooit marinier geweest. Net als de warmte, dat moet je dan maar accepteren.
Zo maar kwam een megadoos met gebakjes voorbij. Voor de beste en liefste apotheek van Nederland stond erop. Snap jij het, snap ik het. Van een dankbare klant, simpel zat.
Wat heeft u trouwens leuke schoenen aan, zei de vrouw van een BN-er toen ik hunnie inschreef als nieuwe client. Alledaagse Bommeltjes overigens. Geen extravaganza, ben de minister niet. Er wordt altijd en overal op je gelet in dit maffe dorp.

In farmaland? Enorme drukte over de valsartan als half NL toch iedere dag het vlees op de BBQ gooit. Maar ze lezen hier ook de Telegraaf. Dat betekent dus meer drama in chocoladeletters. De KNMP heeft het 4 weken later vervolgens over eigen verantwoordelijkheid, daags na een mail van DSW. Ja ja, zeg maar zo, zeg maar niks.
Wat is het fijn dat ik nu legaal allerhande medicatie mag importeren. Heel NL bestelt al eeuwen alle mogelijke vaccinaties, pillen en smeersels bij bijvoorbeeld een firma uit het zuiden des lands en levert dat door. Het is maar waar je je druk om maakt. Dat geldt ook voor de AVG, de week van de alfabetisering, het transparantieregister ( ja, ik sta er ook in) of die belachelijke FMD. Een hoop herrie voor een niet bestaand probleem in de Nederlandse apotheken.
De KNMP biedt een steunpunt voor de apotheker die met verminderd functioneren kampt waarbij de patiëntveiligheid in het gedrang komt: de Commissie Functioneren Openbaar Apotheker. Deze biedt de apotheker een luisterend oor, helpt om het probleem te analyseren en begeleidt de apotheker, zodat goede en verantwoorde zorg aan patiënten gewaarborgd blijft. Kan ik daar ook terecht voor alle gezeik met verzekeraars of overheid die de veiligheid van de patiënt bedreigen. Zal wel niet. De KNMP als zieleknijper, hebben we niks anders te doen? Doe eens wat aan die niet leverbare medicatie of doorgeleverde bereidingen. Stel daar maar eens een daad in plaats van dat eindeloze rondetafelgezwets.

Frans Bauer: Heb je even voor mij?

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl