Droomland

Jaja, toch weer een column. Ben hersteld van de rikketik en andere perikelen. De labwaardes zijn genormaliseerd en het hartje gaat met regelmaat. De oorzaak, virus plus bacterie? Beats me, maar een amoxi kuur deed wonderen.

Inmiddels heeft een klant mij verblijd met een op internet getraceerde rechterlijke uitspraak inzake medische noodzaak. En maar blaffen aan de balie dat atorvastatine Pfizer anders was dan Lipitor. En ik maar lullen als Brugman dat het wel hetzelfde is, hij had het al meer dan 1 jaar bij ons. Haalde niks uit. De Lipitor heeft ie contant betaald en hij heeft nu zwart op wit van Pfizer dat het wel hetzelfde is. Ben benieuwd wat deze blaaskaak de volgende keer wil hebben. Dan mag ie ook gelijk medische noodzaak regelen bij zijn dokter want zijn verzekeraar heeft natuurlijk een ander preferent aangewezen. Zo houden we elkaar lekker bezig.

There’s a new magic word in the air. De marketinggoeroes van de ASKA hebben weer eens goed in de voorraad oude wijn gekeken. We moeten retailen, dat is het toverwoord. Succes verzekerd en de toekomst voor de apotheek is gegarandeerd. Snelle jongens die er echt geen donder van begrijpen. Noem mij 1 succes uit het verleden. Toe dan. Je kunt het, echt ik voel het, kom op. Noem er eentje op. Even een blik over mijn schouder: Extra Apotheek is mislukt, Meditheek idem, Boots in duplo mwah. Leef dan. Ook genoeg vraagtekens bij te zetten. En wat heeft dat hele circus telkenmale gekost. Miljoenen. Gewoon over de balk. Weg, foetsie. Hoeveel apothekers en assistentes zijn er vervolgens weggesaneerd om dat weer te compenseren?
Even een lesje van een domme en naïeve dorpsapotheker die toevallig best veel OTC doet maar daar ook de clientèle voor heeft. Let op de uitspraak, beetje bekakt doen svp. Wat heb je nodig als je wilt retailen? Heul veul vierkante meters, die heel weinig kosten, een grote omzet per strekkende meter schapruimte want de marges zijn klein. Praat maar eens met Blokker, Etos, HEMA, Action enzovoorts. Nog even vergeten dat je ook hamsterweken moet organiseren, 2 doosje omeprazol voor de prijs van 1. Niet vergeten de apotheek uit de AHOED te halen want de m2 zijn er anders niet, je moet weg uit de zorgomgeving.
Oh ja. Nog een klein probleempje. Je hebt toevallig alles in de apotheek gedigitaliseerd en uitbesteed. Iedereen in de herhaalservice, goedkope krachten back office voor de local of central filling en nog een verdwaalde assistente en overwerkte apotheker front office die blij zijn dat ze de zorg kunnen verlenen die van hen verwacht wordt en heulemaal niks zien in welke verkooptraining dan ook. Mevrouw denkt u aan de condooms en de sensilube als u de Canesten koopt. Ga toch fietsen man. En dan moeten ze hun zorg ook nog verlenen in een interieur waar de gestandaardiseerde treurigheid van afstraalt. De ketens willen die klanten toch helemaal niet in de apotheek. Medicijnkluisjes, SMS of mail dat je pakje klaar staat. Ophalen en opzouten. Of alles lekker bezorgen. Dat organiseren ze allemaal als de beste. Hoe kun je dan retailen? Je wilt die klant niet eens in je toko.

Zo lang er in ons landje drogisten zijn gaat het gewoonweg niets worden. Dan moet je of alle drogisten overnemen of bij supermarkt een hoekje bezetten en in een apenpakje zorg verlenen en de drogisterijverkoopster de rest laten doen. Je kunt ook proberen alle medicatie uit de drogist te halen en alles vrij verkrijgbaar, lees UA, maken wat in Zuid-Europa ook zo te koop is. Alle laxeermiddelen, NSAID’s, corticos’s en antihistaminica. Kom maar op. Lukt je toch niet, nog maar los van de vraag of je dat zou moeten willen. Forget it, forget it die retail. Laat me het woord nooit meer horen want het heeft niets in de apotheek te zoeken als inkomens- respectievelijk bestaansbron.
Zowaar was er ook een andere en wederom briljante andere ASKA gedachte: we moeten er voor pleiten dat het eigen risico omlaag gaat. Goed idee man. Dan gaat de premie evenredig omhoog. Dat heet broekzak vestzak of communicerende vaten. Echte slimpies daaro.

En om af te ronden: als ik voorzitter van Nefarma of de Bogin was, dan weet ik niet of ik nou met het schaamrood op de kaken mij ergens zou vertonen. Citaat de Korte: "De kern van onze bedrijvigheid is het beter maken van mensen. In veel gevallen in de dagelijkse patiëntenzorg maken geneesmiddelen het verschil". Dan mot het spul wel leverbaar zijn. Ze zouden er saampjes goed aan doen eens wekelijks een lijst te produceren van alles wat niet leverbaar is. Dan hebben we een mooie graadmeter….

Giving it all away van Roger Daltrey  

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl