Doeiknietmeermee ?

Geachte oppertheker. Zo was de aanhef van een mail gericht aan mij van een klant die naar eigen zeggen zijn levensverlengende medicatie wilde laten klaarzetten. Het ging gewoon om bloeddrukpillen. Weer een nieuw woord aan het vocabulaire toegevoegd. Creativiteit kent geen grenzen.

Vorige maand begon met een stukje vervuiling. Het RIVM en de IGJ schuiven de bagger simpelweg onder de deurmat. Zo gaat dat. Komt het ff niet uit dan zijn zelfs daar bureaulades heel diep. Maar als het dan toch boven tafel komt zijn de rapen gaar. Je zou toch verwachten van een beroepsorganisatie als de KNMP dat er wat tamtam wordt gemaakt. Maar neen. Heeft u wat gelezen? Doenwijnietmeermee: Apothekendoenerechtweltoe.

Met het oog op de WGP hebben we in de apotheek de ladenkast uitgemest. Soort opheffingsuitverkoop. Je wilt toch niet weer de pineut zijn en opdraaien voor een door de overheid bedachte prijsmaatregel waardoor je voor duizenden euri’s het schip in gaat. Dat heeft dan bedrijfsrisico. Hallo jongens en meisjes, het is toch van de zotte dat overheid en verzekeraars risicoloos aan de knoppen blijven draaien? Ikdoenietmeermee.

VGZ en Zilveren Kruis hebben nu bedacht dat het basiscontract voor de apotheken niet onderhandelbaar is. En dat terwijl VGZ een boete heeft gehad van de NZa vanwege haar onderhandelwijze. Take it or leave it. Voor je het weet word je totalemente tot op het bot uitgekleed. Wat er ook beurt, het kost weer geld net als de WGP. Op een zeker moment ben je wel zo ver in je efficiency doorgeslagen dat er nergens meer wat te halen valt. Het houdt ergens op. De grens is bereikt. Wie komt wanneer in actie of blijven we kijken en navelstaren? Wie gaat eindelijk op de trom roffelen en ervoor zorgen dat de gelederen gesloten worden! Doenwijnietmeermee? Nu schreef Leon T, u weet wel onze ex-directeur: een beetje apotheker laat zich niet alles voorschrijven. Nou Leon, kom er maar in dan. Grote woorden, nu daden!
Wat te denken van een zorg(e)loze dag? Zorgverleners der Nederlanden, apothekers, huisartsen, fysio's, GGZ, medisch specialisten en verpleegkundigen. Verenigt u tegen de megalomane inkoopmacht van de zorgverzekeraars en verzeker u maandelijks van een zorg(e)loze dag totdat er wat verandert. Regel zelf je zorgbonus. Het zal mij benieuwen of dat wat spektakel gaat opleveren. Doenwijallenmee?

Doet u ook mee met “de Week van Ons Water”. Je piest en kakt het grootste deel van de medicijnresten zelf in het riool. En de rest? Breng alle zooi terug naar de apotheek in de doosjes, laat de etiketten er vooral op zitten. Die halen wij er wel af. Verder graaien we gewoon tussen de naalden, de spuitbussen, het gebruikte verbandmateriaal, de etensresten. We hebben toch niks te doen en gaan het allemaal netjes scheiden want anders lopen ze van de HKZ weer te zeiken. Doorgeslagen regelzucht, net als bij de baxterzakjes. Dan zijn er nog immer apotheken die het allemaal zelf mogen betalen. En die mooie retourboxen kosten grof geld. Toedeloe. Ben geen bezigheidstherapeut, geen huisvuilophaaldienst en ook geen administratiekantoor. Forget it. Niet dat de apotheek ook hier het afvoerputje wordt. Als we duurzaam willen doen, zorg dan dat het aan de basis goed wordt uitgevoerd, niet te veel voorschrijven en afleveren dus. Hoe rationeel en doelmatig is de herhaalmedicatie “service”.  Wijdoennietmeermee.

Gekkie Henkie kreeg wederom een uitnodiging om deel te nemen aan een sessie over het effect van COVID op de regeldruk. Welke positieve voorbeelden ik kon geven. Euuuh, kreeg spontaan een jeukaanval, stuiptrekkingen en een lachbui. Positief? Maak me gek. D’r is geen sodeju te krijgen op geneesmiddel- of PBM-hulpmiddelgebied. Uit die zogenaamde volle PBM magazijnen krijg je 5 doossies. Je belt je een slag in de rondte, je hamstert wat kan en verder zou ik het echt niet weten. De IGJ zou de teugels hebben laten vieren. Zal best, weet ut niet. Wij kregen onze medewerkers niet eens getest terwijl het overduidelijk COVID was. Het lijkt wel of je in een illusionistenprogramma zit. Hoe haal je het in je hoofd om te bedenken dat COVID minder regeldruk zou veroorzaken. Het werd alleen maar ergerderder. De uitkomsten gaan weer naar VWS…in de bureaulade. Ikdoenietmeermee.

In coronatijd namen wij afscheid van een aantal trouwe hoogbejaarde klanten. Met pijn in het hart en een bos bloemen kwamen ze het melden. Ze wonen inmiddels al jaren 10 km of meer verderop en kwamen nog steeds naar onze apotheek. Maar ja, als je tegen de 90 loopt is rijden naar Laren toch wel een dingetje. En dan het risco lopen dat ze buiten even moeten wachten. Wij hopen dat ze blij zullen zijn met hun nieuwe apotheek, dat ze gezond blijven en bedankten deze minimaal 50 jaar trouwe klanten uit omliggende gemeenten.

Een doktersassistente vroeg of ik al en 3D-printer had aangeschaft. Hoezo? Dan kon ik mijzelf vermenigvuldigen. Hihihahahoho.

Dalida, Alain Delon - Paroles, paroles

Carlo Schneider
info@apotheekkennisbank.nl
Laren Nh