Dingetjes

Sinterklaas is weer voorbij. Helaas geen cadeautje voor de apotheek. Dat stemt ons bedroeft. Valt het u niet op dat we in de apotheek heel goed zijn in dingetjes? Ja dat is toch wel een dingetje ……..Grrrrr.

Vooral zijn we bezig met nutteloze dingetjes omdat hotemetoten dat bedacht hebben vanwege wet-en regelgeving of anderszins. Neem nou die AVG. Je mag niks meer zo meegeven en je moet alles vastleggen, alleen de vraag is waar en hoe. Zakjes schijn je dicht te moeten nieten. Plakkuh mag niet meer. Retourgeneesmiddelen moet je anonimiseren. Doei. Er hangt nu een poster dat we alleen nog strips innemen en anders per kerende post retour. AMO’s gaan in een dichtgeplakte envelop met medisch briefgeheim erop. Baxterzakjes komen retour van de instellingen. Ze mogen niet in de container met vertrouwelijke documenten, is immers geen papier. Bij de retourmedicatie kan ook niet want iemand van de afvalverwerker kan in de bakken gaan graaien. We stoppen ze nu als vulmiddel in de bak van de naaldencontainers. Weet niet of het mag maar die gaan in zijn geheel de verbrandingsovens in. Zo zijn we dus heeeeeeeel druk met de rommel van anderen op te ruimen. DDD=Domme Dingetjes Doen

Een ander dingetje is de FMD. Gaat per februari lopen. Financiering vooraf is niet rond en komt niet rond. Wedden? In Duitsland hebben ze al enige tijd ervaring met de FMD. 20% van de doossies is vals positief. En alles wat positief is mot je melden bij de IGJ. Ja, ech wel. Nou niet dus. Ze gaan het eerst gefaseerd doen. Als je zeker weet dat het vervalst is moet je het ech wel doen. Hoe weet ik dat dan? Geen flauw idee. De afgelopen 30 jaar was het nul % geloof ik. Scannen is dus echt heel belangrijk. Boeie!
Hoeveel ech positief is kenne ze bij de KNMP niet zegguh. Weten ze nie. Kom maar terug als het foutenpercentage lager is dan 0,001%. Tot die tijd gaan wij niet scannen. Oei, dan houden wij ons niet aan de wet. En wat gebeurt er dan? Nobody knows.

De KNMP liet weten dat de nieuwe medicatiebewakingsstandaard uit is. Als betrokken apotheker gaan wij natuurlijk gelijk testen. Bij casus 22 liepen we vast bij ons AIS. Dat ga je dan melden. Nu na 7 weken nog niks teruggehoord. Onderwijl kreeg ik toevallig wel een accountmanager van de club op bezoek. Ja het was bekend…. En wat doen we eraan, moet je dit niet aan iedereen laten weten? Dat blijkt nog ff een heikel dingetje te zijn.

Tijdens de regiovergadering vroeg ik maar eens aan de voorzitter naar de stand der dingen van de schrapsessies. Dat had de KNMP volledig overgelaten aan de VVAA. Daar was onze voorzitter wel blij mee. Of dat nou zo'n briljante actie is? Dus stuurde ik de VVAA maar eens een vraagje. U hoeft niet te raden. Nul komma nul reactie tot op heden. Da’s nou echt een heul slecht dingetje. Ook vroeg ik aan de voorzitter of er nou eens een keer echt een actie kwam als teken van protest tegen al die eindeloos durende hoofdpijndossiers. Dan krijg je de wedervraag, wat stel je voor? Dat is ook een dingetje, of juist niet. De rode hesjesactie in de zorg, zoals door een collega bedacht, lijkt mij zo gek nog niet.

Binnenkort mogen we weer geloven aan de HKZ. Dat zijn heel veel dingetjes. Er is weer braaf een jaarplan, jaarverslag, managementreview, PRI etc geschreven. Maar voor wie eigenlijk. Niet voor mijzelf, niet voor mijn organisatie. Wij doen gewoon ons werk. Inderdaad, eigenlijk alleen voor de mevrouw van de HKZ. Da’s toch een triest dingetje. Zo veel tijdverspilling. Dit jaar hebben we meer dan 3000 MFB’tjes afgehandeld. Weet niet of dat veel is maar het is behoorlijk nutteloze administratie. De KNMP en verzekeraars denken dat het zinnig is iedere apotheekschijt te administreren. Het voegt echt nauwelijks wat toe. Zo veul onzinnige dingetjes.

Dan hebben we het nog niet over de incogesprekkenadministratie en de eindeloze discussies met onze postorderaar over CZ en verband. Ut werkt gewoonweg niet. Dat hebben ze nu eindelijk begrepen.
Medicatiebeoordelingen leiden klinisch niet tot een verbetering. Oh? Is oud nieuws eigenlijk, dat horen de studenten ook al. Toch vinden ze dat vaak nutteloze puzzelen leuk, zo vernam ik tijdens sollicitatiegesprekken. Als je je werk goed doet aan de balie heb je die reviews niet nodig. Maar ja, aan de balie staan vinden velen niet leuk. Pillen en praten, waar heb ik dat ooit gehoord. Werken aan de balie is niet minderwaardig voor een apotheker. Kijk, een dergelijke mentaliteit, da’s heel zeker een dingetje.

Eind november kregen we van VZVZ de mededeling dat we 100% aanmeldingen hadden bereikt bij het LSP. Ken nie maar toch is het zo. Da’s nou weer een leuk dingetje.  
Alvast een gelukkig 2019 toegewenst. We sluiten 2018 af met iets poetisch en luchtigs, de watervlo. Angelo Branduardi, de LP koester ik sinds 1978.

Carlo Schneider
info@apotheekkennisbank.nl
Laren Nh