De eerste keer

De kerstdrukte was als vanouds. De kerstbroden en banketletters vlogen ons dit jaar echt om de oren. Niks crisis, en soms zelfs vergezeld van een pakje roomboter. De statines hebben we zelf maar erbij geregeld.

Het geeft in ieder geval vreugde om te zien dat mensen ons aardig vinden en ook waardering willen laten blijken voor het werk dat we doen. En wat vooral opvalt, het zijn niet eens de mensen die de meeste zorg en aandacht krijgen die ons bedanken. Er was overigens ook een BN-er bij. Om maar eens wat te noemen. 

Wij werken in “de parel van het Gooi” en in een historisch boekwerkje is Laren zelfs als “het beloofde land” aangeprezen. Het is maar dat je het weet. Ieder voordeel heb zijn nadeel. Voor het eerst in 19 jaar zijn wij weer de duurste gemeente van het land, gerekend naar de OZB. Dus wat krijg je dan: je moet op de centjes letten vanwege de hypotheeklasten. Even een sprongetje nu naar, of op zo je wilt, de Gooische matras. Wij zijn heel blij dat onze KNMP gestart is met de informatiecampagne over de 1e keer. U zult begrijpen dat wij op de Gooische matras achter de schermen altijd al heel druk zijn. De deur en ramen van onze spreekkamer zijn beplakt met een bosprint. Wij nemen de klanten graag mee het bos in, de vrije natuur. Daar worden we wat losser, meer ontspannen…
In dit peeskamertje hebben we allerhande toys. Speeltjes voor boyz en voor girlz. De clientèle wordt intensief begeleid. We doen het voor en we doen het samen. Uitademen, ff diep zuchten en dan krachtig de mond…..Welk beeld zie je nu voor je? Tsja.
Die eerste keer is hier al heel jong. Herinnert u zich dat nog? Wij hebben er hiero dus bepaalde associaties bij die niet in overeenstemming zijn met het KNMP gedachtengoed. Voor de een is de eerste keer fijn, voor de ander pijnlijk. De eerste keer kost HET eigenlijk nooit geld toch, behalve wellicht in de grachtengordel. In de apotheek kost de 1e keer wel geld en dat zijn we hier niet gewend. Kortom we krijgen discussie over dat tarief en natuurlijk discussie over het preferentiebeleid, pakweg 3000 keer heb ik becijferd. We gaan nu vast iedere keer een vraag krijgen over de 6 euro voor de 1e keer. Ook als men eigenlijk niks zou vragen. Heeft de KNMP zich wel eens afgevraagd of de bewustwording niet NOG meer wordt aangewakkerd en tot MEER discussie gaat leiden. 

Weet je waar wij ook zo opgewonden van raken? Met de nieuwe ronde preferentiebeleid is het aantal labels per geneesmiddel of sterkte alleen maar toegenomen. Vele middelen nu van 4 fabrikanten op de plank. Hoe mallotig kun je het bedenken. En aangezien de helft nog niet eens leverbaar is loopt het voorraadbeheer natuurlijk volledig in het honderd. En hoezo is een 100 stuks verpakking preferent als ik maar voor 90 dagen mag afleveren?
In de categorie vermoeiend vermoeiend een voorbeeldje van een gesprek met een klant. Ze zijn hier hoog opgeleid: - ik ben advocaat en u mag mij helemaal niet vertellen welk merk ik moet gebruiken - neen, dat is juist maar u heeft wel ja gezegd tegen de kleine lettertjes van uw verzekeraar - oh - en ik wil graag originele Lipitor - dat heeft u al, atorvastatine Pfizer - maar ik wil Lipitor want waarom zou een fabrikant 2 producten onder dezelfde naam op de markt brengen? De rest bespaar ik u. En dit geneuzel iedere dag. De beschaafden zijn in de meerderheid maar de onbeschaafden maken de toon van de muziek.

Bent u inmiddels gereed met het omzetten van alle preferenten bij de baxters. Ook een leuke klus toch? Kost je en paar dagen maar dan heb je ook wat.
Maar ach, de administratieve lasten worden minder dit jaar toch? Beloofd is beloofd, een man een man een woord een woord. Daar zorgen GKN en AR hoogstpersoonlijk voor. Sie schaffen das! En anders stoppen ze ermee. Het roer moet om, de steven gewend, het moet over een andere boeg, de bakens verzet, het tij gekeerd. 
Ik kijk nu al uit naar 2017. Het grote verlangen is begonnen. Geen verplichte nummertjes meer in de vorm van welk formulier dan ook, alle administratieve rimram is op de schop gegaan. Het 25-gangen menu is volledig afgevinkt. Check, check. Dream on...

Bob Marley: Three little birds en een eerbetoon aan David Bowie, speciaal voor GKN en AR: Heroes

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl