Compassie

Dat is mijn take-home-message na een vakantie vorige maand in het Himalaya koninkrijk Bhutan. De Lord of Compassion is er de meest vereerde Boeddha verschijningsvorm.

De reis begon tumultueus met een vechtpartij vlak achter ons op de laatste rij in het vliegtuig. Een Afghaans gezin werd Nederland uitgezet. De man draaide door en werd door de marechaussee in bedwang gehouden. Het gejammer van vrouw en kinderen was niet fijn om mee te maken. Wat je er ook vind. Medeleven en stof tot nadenken over de maatschappij waarin wij leven.

Na aankomst op een van de spectaculairste landingsbanen ter wereld werden we direct op sleeptouw genomen door onze lokale gids. Op de vraag waar we het beste geld konden wisselen nam ie ons mee naar de....apotheek. Echt wel. Die had een betere wisselkoers dan de bank. De toko was een bijzondere bedoening waar vanalles verkocht werd. Toevallig ook medicijnen. Bhutan is een unieke samenleving waar onderwijs en zorg volledig gratis zijn. Als je ziek bent nodig je eerst een monnik uit voor jou te bidden. Helpt dat niet ga je naar de dokter. Velen hebben overigens niet meer dan 2 euro per dag te besteden. Als zekere verzekeraars hier hun zin gaan krijgen dan vermoed ik dat mijn randassortiment nog wel eens net zo groot zou kunnen worden in een heuse eenmanszaak... Trouwens, heel veel multisource is hooguit 9 maanden houdbaar. Ach, who cares.

De hele vakantie was ik in hoger sferen. Enerzijds door de hoogte van 2000 tot 5000 meter. Anderzijds door alle lessen over het boeddhisme, de duizelingwekkend mooie landschappen en tempels, vaak meer dan 500 jaar oud. En niet te vergeten, je breekt je nek bijna over de wietplanten.  De overheid heeft het gebruik van cannabis verboden maar het groeit echt overal. In het hele land geldt overigens een algeheel rookverbod. Toch maar ff knijpen en snuiven aan de bloemtoppen en ik voelde mij een happy man. Forgot all my sorrows. In the leaf we trust. 

Bhutan is het land van het bruto nationaal geluk waar het geluk en geestelijk welzijn van de bevolking belangrijker is dan materieel gewin. Overdag draagt iedereen de nationale klederdracht. Geen standsverschillen zichtbaar. TV is er sinds 1999, GSM sinds 5 jaar maar geen monnik kan nog zonder. Os met ploeg en de dorsvlegel zijn dagelijkse kost. Een tractor wordt beschouwd als bedreigend voor de samenleving omdat je dan je buurman niet meer nodig hebt om het land te bewerken. Groenten moeten (!) biologisch verbouwd worden. Als enige land ter wereld CO2-negatief, 60% is bebost. 
In onze apotheek streven wij naar optimaal geluk en welzijn voor onze klanten. Scoren giga hoog inzake klantbeleving en doen ons best met substitutie. Maar ja, er zitten in het Gooi nogal wat bijzondere mensen en die gebruiken dan wat anders als de verzekeraar wenst. En wie betaalt in 2018 de rekening? Wij dus ......

Een toevallige ontmoeting hadden we met de minister-president. Mister Tshering Tobgay was op verkiezingstoernee en ontwaarde ons, als enige 2 buitenlanders, bij een afgelegen tempel. We kregen een ferme handdruk en heette ons welkom in Bhutan. Leuk toch? De wegen daaro zijn bar en boos, het was soms meer een expeditie. Ravijnen zoals je ze nergens anders ziet. Kan zo meedoen aan het programma van de meest gevaarlijke wegen ter wereld. We krijgen hier een vervoerder als minister van VWS. Ik heb nu al medelijden met de zorgsector. Dat wordt een rampscenario.

Tot slot nog even stilstaan bij de Divine Mad Man. Hij verspreidde in de 15e eeuw het boeddhistische geloof o.a. door met zo veel mogelijk vrouwen sex te hebben. De fallus wordt sedertdien gezien als een beschermer tegen het kwaad en onheil. Je vind ze als muurschildering terug op de huizen, compleet met behaarde ballen en sperma. Formaatje van 1-2 meter, kleurrijk versierd. De fallus zie je ook terug in houten vorm in hotels of winkels of als tekening achter de ruit van een vrachtwagen. Met al die ravijnen kan ik u zeggen dat ik dat heel goed kan begrijpen. Ze zijn natuurlijk ook te koop. Dik en dun, blank of beschilderd. Heb er eentje meegenomen voor in de apotheek om ons te beschermen tegen naderend onheil in 2018 ev. Weet alleen nog niet waar ik um neerzet -).

De mantra behorende bij de Lord of Compassion is Om Mani Padme Hum. OM bevrijdt je van trots, MA bevrijdt je van jaloezie en genotzucht, NI bevrijdt je van passie en verlangens, PAD bevrijdt je van domheid en vooroordelen, ME bevrijdt je van bezitsdrang. HUM bevrijdt je agressie en haat.

Om Ma Ni Pad Me Hum: de korte versie. Wel 108 keer meedoen.

Bhutan: go there! 

Carlo Schneider,
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl