Chocoladeletters

Neen, het is nog geen Sinterklaas maar de media hebben zo veel invloed op het gebruik van geneesmiddelen als geen ander. Kent u ze nog? Lipobay, Triludan, Premarin, Vioxx en dan nu de Diane en de domperidon. Allemaal dankzij de Telegraaf of consumentenprogramma’s en niet gehinderd door enig gebrek aan kennis (bijna) van de markt verdwenen.

Zijn er dan verschrikkelijke dingen gebeurd? Ja dat wel, maar vaak alleen in bijzondere omstandigheden die genoegzaam bekend waren. Niets nieuws onder de zon. Iedere dode is er een te veel maar laten we eerlijk zijn: iedere anticonceptiepil of NSAID is “besmet”. Generiek Diane hebben wij sedertdien nog amper afgeleverd. De meeste gebruikers zijn omgezet op wat anders. Het interessante is wel dat er 2 middelen/groepen bij zijn die door het CBG geschikt worden geacht voor de vrije verkoop. Interessante groep UAD: je vraagt je af of verkoop via de drogist nog wel te verantwoorden is. Gemakshalve kun je de fexofenadine daar ook nog bij zetten. Wordt waarschijnlijk te weinig gebruikt om de kans op hartritmestoornissen te meten. Zouden er drogisten bij het CBG zitten in plaats van apothekers?

Los daarvan verblijven wij hier midden in het mediacircus. Talpa zit 50 meter verderop en Radar maar ook de Gouden Kooi zijn/waren “klant” bij ons. Zo zijn we de trotse bezitter van een echte Radar-mok en een vega-kookboek van Antoinette Hertsenberg. Lekkere recepten, kan niet anders zeggen. En zo nu en dan beantwoord ik naar eer en geweten wat vraagjes of stellen wij wat doosjes beschikbaar.

Van de rechter mag Achmea de hogere kosten voor de medicatie in de dienstapotheek vooralsnog niet bij de apotheken in de regio verhalen. Tot mijn verbazing levert het contant betalen in de dienstapotheek hier nauwelijks enig probleem op. Voor 5 pilletjes diazepam bezorgen wordt zonder enige aarzeling meer dan 60 euro gedokt. Dan mag je je met recht afvragen waarom niet heel Nederland op kontant gaat. Wel even goed op de contracten voor 2014 letten natuurlijk.

Met name onze Amsterdamse collega's zijn het kind van de rekening bij de nieuwste WGP maatregel. Als je ietwat veel HIV clienten hebt kan je dat duizenden euri kosten. Tenminste als ze bij Achmea verzekerd zijn. Nu had ik toch vorige maand een bijeenkomst met hen over dit onderwerp... Het lijkt er alleszins op dat ze gewoon lachend toekijken. Mooie woorden totnutoe dus maar zonder enig resultaat. Ze blijven toch lekker bezig daar met de controle op bijzondere bereidingen en de medicatiechecks bij thuiszorgclienten. Never a dull moment met die club.

Na een wat rustigere periode is het weer eens ouderwets druk in de apotheek. Mouwen opstropen, niet zeuren en aanpakken.

Maar toch kijk ik zeer uit naar ergens een weekje vakantie. Er zijn nogal wat dingen waar ik op dit moment ontzettend van baal. Waar ik over zou willen schrijven, wat ik van de daken zou willen schreeuwen maar die ik om diverse redenen niet aan het internet kan toevertrouwen. Ik ben helaas tegen verkeerde mensen aangelopen. En dat vreet kan ik u zeggen. Allemaal negatieve energie. Heb dus feitelijk ook nu geen echte inspiratie om de column nog verder te volbrengen. Ken je dat gevoel? Work sucks.

Laat ik aan de kwelling maar een einde maken. Eerlijk is eerlijk, volgende keer beter.

Om toch alvast in de stemming te komen, lekker simpel:

The Beatles: 
Here comes the sun
.

Carlo Schneider
Laren Nh,
info@apotheekkennisbank.nl