Blijf mij nabij

Het wordt (nog) geen necrologie deze column maar de blijdschap is ver te zoeken. De verschraling van de zorg zet gewoon door. In de herhaling: Kleiner Mann, was nun?

Wat een belachelijke hoeveelheid aandacht voor bereidende apotheken. Waar is de tijd gebleven dat ik bij Bob Ulmann vele protocollen heb gemaakt en Tom Schalekamp een drankje liet terughalen omdat ik geen controleparaaf had laten zetten bij een hulpstof. Heb er nog een trauma van. Alsof heel Nederland zou willen of kunnen bereiden. Briljante onzin. Er is nog amper bereidingskwaliteit in de apotheek aanwezig. Alles en iedereen is door toedoen van IGZ, HKZ, verzekeraars, de beroepsgroep zelf, de ketens met GKN voorop, richting grootbereiders gestuurd. Toevallig bereiden wij nog wel, liefst 2 keer per maand. Kan natuurlijk nooit uit en wat je ad hoc inkoopt ligt ver onder de vergoedingsprijs. De vraag is hoe lang ik nog mag bereiden want de HKZ heeft al aangegeven dat ze strenger gaan worden omdat er minder bereid wordt. Kortom, vul zelf maar in. Aangezien Bruno B. zegt dat eenmaal in de drie jaar het HKZ circus wat hem betreft wel genoeg is wacht ik het maar af. En verder geloof ik niks van de toezeggingen inzake bijlage 2 machtigingen. Als VWS nu al 1 jaar nodig heeft om de clopidogrel eraf te krijgen. Lachertje.

Leuk wordt 2018 met verband bij CZ en catheters bij Menzis. Je weet niet eens wat door de postorderaar wordt afgeleverd. Wat een kolerebende. Mij kan de chaos niet groot genoeg worden. Vertel mij eens waarom het nog steeds mogelijk is dat unieke leveranciers ook geen aansluiting hebben op het LSP. Geen LSP is simpelweg leververbod. En als we het dan toch hebben over kwaliteit. Steeds meer zien we apotheekservicepunten waar zelden of nooit een apotheker te bekennen is. Sluiten die handel net als al die andere (keten)apotheken waar nimmer een apotheker op de werkvloer staan maar waar wel katvangers geregistreerd staan bij de IGZ. Laat er maar eens een meldpunt komen. Bij de IGZ welteverstaan.

Onvermijdelijk onderwerp zijn natuurlijk de jaarrecepten. VWS boekt los daarvan een besparing in van ruim 400 miljoen aan geneesmiddelkosten. Ga er maar aan staan. Het is de arts die beslist of een jaarrecept wordt voorgeschreven. Of toch niet en speelt de apotheker nog een, ondergeschikte, rol. Zie je de discussie in de spreekkamer van de arts al voor je en zegt de apo nee als de dokter ja zegt? Come on folks, wat een bullshit. Daarmee is de apotheker voor zijn voortbestaan dus volledig afhankelijk van de arts. De actie van Achmea is precies hetzelfde als dat je bij de huisartsen het aantal ingeschreven patiënten gaat quoteren op 1800 ofzo bij gelijkblijvend tarief. Zijn ze direct van de werkdruk af. Oh, oh wat zullen de artsen blij zijn, maar niet heus. Het wordt nog perverser als de voorschrijvers financieel gestimuleerd worden jaarrecepten te doen. Regelrechte broedermoord. Wat dacht je verder van andere ongewenste geldstromen. Dit is natuurlijk een absurde situatie. Heeft u dit onderwerp trouwens al opgepakt in de SWOT analyse en verwerkt in de confrontatiematrix van de HKZ? -). Lekker belangrijk.
Hoe gaat u de strijd aan? Gaat u het wel meemaken of breekt het klamme zweet uit en moet u hopen dat uw buurman eerder omvalt. Ander ideetje is nu voorsorteren, de 2e apotheker eruit te gooien of die toffe meid die u net als assistente heeft aangenomen. Laat ze over 3 maanden maar opnieuw solliciteren. De juridische afdeling bij de KNMP of waar dan ook krijgt het nog druk met de ontslagprocedures. Inmiddels is de revolutie uitgebroken op het Politburo aan de Alexanderstrasse. 

Ze zijn zo blij met de komst van EMA. Allicht. Daar kun je al die werkloze apothekers straks heen sturen. Misschien val ik ook wel om, misschien ook niet. De vraag is altijd hoe lang je kunt watertrappen. Twee vingertjes omhoog en maar doorgaan, doorgaan totdat het echt niet meer kan. Echt, maar dan ook echt niet meer kan. Wie wil mij nou hebben als werknemer? Dan moet ik dansen naar de pijpen van een ander. Nog nooit gedaan, kwam op mijn 17e al uit de beroepskeuzetest. Niet geschikt in loondienst. Edoch als Fred Teeven buschauffeur kan worden ……… wellicht vind ik dan ook wel wat.
We gaan ondertussen gewoon door met zorg verlenen. GKN zei het al in 2011: dat apothekers tot de laatste snik garant zullen staan voor kwaliteit. Toen geloofde hij heilig in Mediq en Achmea. Van voortschrijdend inzicht is geen sprake. Maar enfin. Na een belletje van ons kwam een gecorrigeerd NOAC-recept retour waarop de cardioloog letterlijk had gezet: wat stom van mij, dank voor de oplettendheid! Nierfunctie was namelijk nogal laag. Scheelt weer een HARM-pje, of een dooie zo je wil. En wat dacht je van een spontane high five van een client omdat een nogal bizar ontslagrecept van een zaalarts was geblokt. Ach, business as usual.

Doe Maar: de Bom

Carlo Schneider, 
Laren Nh

info@apotheekkennisbank.nl