Bij de beesten af

Weten jullie dat wij in onze apotheek een knuffelplek hebben ingericht? Een meissie van 14 was op de kermis gestoken door een wesp. Haar vriendje was erbij. Ze was zo zielig. Of wij even hulp konden verlenen. Ze hebben daarna heel close in de spreekruimte gezeten, minstens een half uur. Lief hè?

De echte apotheekrealiteit is een geheel andere. Erger mij nog steeds mateloos aan de materiële controles. Ze verschuilen zich allemaal achter regeltjes en regeltjes en regeltjes. Zo ook die bereidingsafkeuringen van Achmea. Een deel dat in 2012 niet rationeel of handverkoop zou zijn wordt in de huidige Z-index 100% vergoed. Zelfs voor een hogere prijs! Dat mag je als verzekeraar dan wel ff uitleggen. Ze lijken nu voornemens te zijn deze doorgeleverde bereidingen alsnog af te keuren op basis van rationaliteit. Zo gaat dat. De taxe is niet leidend. En omdat er geen AIS in staat is verschil te maken tussen die regeltjes per verzekeraar glipt er wel eens wat doorheen. Menzis keurt derhalve een compressiebox af uit 2012. De losse onderdelen werden wel vergoed en bovendien was het maar tijdelijk. Kinnesinne. Ze kunnen niets voor je betekenen en voeren slechts de regeltjes uit zo wordt gezegd.
Bij een controle van de declaraties bleek half juli dat Menzis de maand mei nog niet betaald had.  Als je belt: dit is 15 juni betaalbaar gesteld. Ja en? Wanneer is het betaald? Eeeeuhm, eeeuhm. U hoort weer. Niet dus. Twee weken later blijkt juni ook niet betaald. Totaal 15 000 euri. Vervolgens verneem je doodleuk dat ze de betalingen aan mij geblokkeerd hebben. Als je belt: men is onbereikbaar, reageert niet op mail, noch op inspreken antwoordapparaat. Staat verkeerde info op de site. Prettig geregeld. Blijkt uiteindelijk dat per ongeluk de LPG 2e kwart 2013, liefst 88 euro,  niet betaald te zijn. Schijnt om tientallen apotheken te gaan. Heet dit het mes op de keel? Machtsmisbruik? Mug vs olifant?

Heeft u ook de vlag uitgehangen omdat de tenaamstelling van de ETG zal worden veranderd in begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel. Dat is in samenspraak met de KNMP, Napco etc geregeld. Het gezeik zal in ieder geval niet anders worden. Een werkelijk fenomenale WAN-prestatie. Kost 7500 euro per apotheek. So what. Je moet maar zien waar je dat kan compenseren. Die belangenclubjes zijn geen knip voor de neus waard. Interessant is dat Achmea wil investeren in de rol van de apotheker: er ligt voor de apotheker een uitdaging om voor de patiënt meer zichtbaar te zijn als specialist in therapietietrouw, veiligheid en doelmatigheid. Holle frasen. Investeren hebben ze nooit gedaan in de farmaceutische zorg. Komt gewoon hier op neer: je mag nog meer werk verrichten voor veeeeeeeel minder geld. Dat heet volgens mij desinvesteren.

Bij een akkefietje met Unive liepen de gemoederen zeer hoog op. Spuugzat was ik het. Kan mij niet herinneren ooit in mijn leven zo boos te zijn geweest. De assistentes liepen zelfs met rode oortjes. Dat zegt genoeg. Alles draait om de vergoeding van nadroparine injecties. Minstens over een periode van 1 jaar, mogelijk langer. Je raad het al. Aseptisch, moet ik inkopen. Gaat ons minimaal 10 000 euro kosten. Per jaar. Nou dacht het niet. Leg je het voor aan Unive/VGZ, krijg je een ambtelijk mailtje, ik citeer: VGZ gaat er vanuit dat apothekers op de ene bereiding moeten toeleggen, terwijl er op een andere bereiding verdiend wordt. Uiteindelijk zal er dan voor elke apotheek een neutraal kostenplaatje ontstaan. Met dit beleid hoopt VGZ de prijsstelling van grootbereiders te doorbreken. We kunnen het ons niet permitteren om prijzen gedicteerd te krijgen van grootbereiders. Kortom meneer de apotheker, u zoekt het maar uit! Witheet was ik na deze platte mail. Hoe zwart op wit wil je dit wanbeleid hebben? Je wordt dus simpelweg geacht gratis uit te leveren. En als je dan toelegt, ongeacht hoeveel, jammer dan. Dat is hun uitgangspunt. Hufterig. Kan er geen ander woord voor bedenken. Toen ik meldde dat ze het goedkoopst uit waren als ze het kindje dood lieten gaan werd ie boos… En dan presteren ze ook nog te zeggen dat dit prijsbeleid tot het ondernemersrisico behoort. Ze hebben 4 weken vergoed. Het meisje ligt weer in het ziekenhuis met recidief trombose. En daarna? Beats me. Er ligt nu een coulanceverzoek bij de hoogste farmaciebaas van VGZ. Ze zoeken het maar uit met Unive/VGZ. Daar plukt u de vruchten van… Doe me een lol geachte collega’s en stop met het subsidiëren van medicamenteuze behandelingen.
Dag kinderen, dag vogels, dag bloemen. Welterusten. De ezel heette Nonono.

Bastille Pompeii

Carlo Schneider, 
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl