Beste Hugo

The end is near, de 1e ambtstermijn zit er bijna op. Tijd voor een evaluatie. Wat heeft u ons gebracht? In ieder geval een flitsende start met uw shiny shoes. Moet je lef voor hebben. Geef ik toe.

Was wel geinig die kekke schoenen. Heb zelf ook enige flitsende handmade Italian schoentjes. Branchini uit Bologna, en Harris uit Firenze. Heb in 2018 met aandacht geluisterd naar uw betoog tijdens de aftrap van de Ontregel de Zorg sessies bij de VVAA in Utrecht. Samen met vele zorgverleners uit andere disciplines. Dacht toen, met die man wil ik wel vriendjes zijn. Dus stuurde ik maar eens een uitnodiging via LinkedIn. Tot mijn niet geringe verbazing heeft u die uitnodiging geaccepteerd. Doe ik zelf namelijk zelden of nooit. Vriendjes zijn met mensen die je niet persoonlijk kent. Maar enfin, u bent minister en dat vond ik wel kicken eigenlijk.

We zijn nu 3 jaar verder. Tsja en toen. Bruno heeft u vorig jaar verlaten. Aardige man maar niet geschikt voor de job. Toen stond u er een beetje alleen en verloren bij. Als we kijken naar de administratieve lasten hebben we u daarna nergens meer over gehoord. Veranderd is er eigenlijk niks. Bij ons niet en elders ook nauwelijks. Er zijn evaluatierapportjes gemaakt voor uw ministerie. Die liggen ergens te verstoffen heel diep in eindeloze bureaulades. In de apotheek is de administratieve rimram alleen maar meer geworden. Niet leverbare medicatie, hulpmiddelenbeleid en alle mogelijke andere onzinnige bezigheidstherapieën. Op geen enkel vlak ook maar enige schijn van positieve verandering. Over die niet leverbare medicatie zal nog wel jaren vergaderd worden. Duurt nu ook al meer dan 10 jaar. Tegen de tijd dat er verbetering is ben ik vermoedelijk met pensioen. Hoe zit het trouwens met die ijzeren medicijnvoorraad? Gaat u niet betalen, wedden, dus die komt er never nooit niet.

Vorig jaar werd u de kroonprins van het CDA. Narrow escape tegen Pieter. Zo’n straatvechtertje met het hart op de juiste plek. Houd ik wel van. Geen holle blabla maar gewoon echt zeggen waar het op staat en doorpakken. De kreet niet lullen maar poetsen zou u toch bekend moeten voorkomen maar is niet echt aan u besteed. Pieter krijgt denk ik wel mijn stem volgende maand. Bij u zou die nimmer terecht zijn gekomen. Gewoon omdat u niet nakomt wat beloofd wordt. En het wordt tijd voor een katholiek aan het roer. Zo riep u nu weer met de verkiezingen in zicht minder marktwerking in de zorg. Wat moet ik daarmee? Als je nou eerst eens echt laat zien dat het hiermee menens is en dan dit van de kansel gaat verkondigen. Niet eerst roepen en vervolgens de keutel intrekken zo als ze dat bij ons zeggen. Deed u ook al bij het lijsttrekkerschap. De hele zorg wacht al een eeuwigheid op minder martktwerking maar d’r beurt gewoon niks. Einde aan de eindeloze macht van de verzekeraars. Dat is pas een echt begin en tot die tijd is het niks en wordt het niks.

Dagelijks zie ik shootjes op LinkedIn van u voorbijkomen. U gaat overal in het land op bezoek bij mensen in de zorg die iets gepresteerd hebben. Leuk die belangstelling maar is er nou iets wat je zelf echt gepresteerd hebt. Okay, minister van VWS zijn in deze tijd is een ondankbare baan. Je doet het nooit goed ook al werk je je een slag in de rondte. En ja je hebt ook niet iedereen aan een touwtje en veler belangen staat op het spel. Toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat je als hoogste baas van de ambtenaren deze beleid maken en niet jijzelf. Continu citeren uit andermans werk. Vanaf het begin van corona lopen we in Nederland achter de feiten aan. Just name it en het rammelt aan alle kanten. Aan het ministerie wordt in een vroeg stadium testcapaciteit aangeboden en labcapaciteit. Allemaal opzij geschoven. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn al 1 jaar lang een pain in the ass, en uit dat landelijke depot komt ook veel en veel te weinig. Nederland heeft bijna alles geregeld als privaat initiatief of op lokaal zorgniveau. Niet dankzij de overheid. Als apotheker shop je eindeloos om aan de vraag van instellingen en klanten te voldoen. Niet dat ik dat erg vind maar het is ergens van de zotte en bovendien betaal je een vermogen voor wat dan ook. Kortom Hugo, het is gewoon slecht geregeld in de BV Nederland. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het vaccinatieprogramma. Beetje laat begonnen met regelen, wie, wat, hoe, waar, transport. Denkt u ook niet dat het nogal een chaotisch gebeuren is, bijna een corona excuus-truus?

Ik kijk uit naar een frisse wind en ben teleurgesteld in onze vriendschap. Zeg het niet graag maar heb toch meer op met betrouwbare mannetjes dan met de schone schijn. Als je geen affiniteit met de zorg hebt moet je je ook niet bemoeien met de spelregels. Vergelijk het maar met het eten van een frikandel, dat weet je ook niet wat erin gaat. Het ga u goed, zegt deze betrokken apotheker.

Kermit - mondkapje

Carlo Schneider
info@apotheekkennisbank.nl
Laren Nh