Beste Bruno, beste Hugo

Vanuit de apotheek wensen wij u een voorspoedig 2020 toe in uw vooralsnog laatste volle jaar als bewindsman.

Vorige week mocht ik bij KPMG aanwezig zijn voor een bijeenkomst over het terugdringen van de administratieve lasten van de apotheek. Uw ambtenaren op VWS hebben blijkbaar een rapportje nodig en vervolgens vragen ze KPMG van de belastingcenten dat rapportje te schrijven. Samen met 6 andere apothekers offerden wij pakweg 4 uur van onze tijd op. Oet Twente kwamen de collega’s op de klompen oerend hard met de PC Hooft tractor, uut Katwijk de viskar met een schepnetje. Je weet nooit wat je hengelt bij een dergelijke sessie. En natuurlijk was de farmaceutische penose uit Amsterdamn en ut Gooi aanwezig.

We werden met alle egards ontvangen. Neen geen warm en koud buffet met dito wijnen, maar een obligaat broodje kaas met melk en jus. Er was ook koffie die waarschijnlijk al 4 uur in de kan zat. De enthousiaste jonge dame en heer van KPMG deden echt hun best om er een zinvolle bijeenkomst van te maken. Alle technieken werden uit de kast gehaald. Zo konden we via een QR kode inloggen. Gelukkig had ik mijn kerstkado, een Samsung Galaxy S10 bij de hand. Vervolgens was het de bedoeling een aantal vraagjes via de telefoon te beantwoorden. Heel modern en vooral heel nodig als je met 9 personen bent en in een 13 in 1 dozijn vergaderhokje zit. We werden verzocht over de 8 actiepunten van 2 jaar geleden ons zegje te doen. En over die andere 3 punten. Eentje begint met een P en eindigt met beleid. Rarara wat is dat? Dat was namelijk uw pakkie an. Daarna hoog tijd om stickertjes te plakken. Met kleurtjes konden we aangeven of de administratieve lasten minder, gelijk of meer waren geworden. Er werd door een collega nog een extra kleur gecreëerd door 2 stickers op elkaar te plakken: veel ergerderder. Ook hier de kleurtjes ff toelichten.

De laatste ronde was er eentje van stellingen. Die doen het wetenschappelijk altijd goed. Als je het eens was ging je in de ene hoek van het vergaderhok staan en als je het niet eens was in de andere hoek. Het was prettig om even de benen strekken. U raadt het al: inderdaad, dat mochten we toelichten. Als dank voor onze aanwezigheid en bijdrages mochten we na afloop een reep Tony Chocolonely kiezen, melk of puur. Kinderhand gauw gevuld. Behoorlijk genant als je het mij vraagt. Doe dan niks. Ik heb gepast, is echt geen lekkere chocolade. Sorry. Wellicht ideetje voor u: koetjesrepen na afloop van de Ministerraad of een kindersurprise ei? Onderweg naar huis ben ik nog langs de frituur geweest. 

Resumerend was het een heel wetenschappelijk verantwoorde sessie waar u en uw ambtenaren zeer blij mee zullen zijn. Uit de contacten van KPMG met uw departement bleek dat de uwen van mening zijn dat het wel goed ging bij die apothekers. Wij denken dat ze van een andere planeet komen. De conclusie van de aanwezigen was even duidelijk als ontluisterend: in 2 jaar tijd is er eigenlijk totalemente niente, nada, nop, niks, geen ene mallemoer verbeterd. Claro? Nu zeg ik niet dat dit aan u ligt maar wat gaat u met dat rapportje doen? Aris, waar ben je?

De zorg lijkt tegenwoordig in de berichtgeving een zorgenkindje te worden of te zijn. Mijn ervaring is echter dat ik altijd zoals met uw apotheek de allerbeste kwaliteit ontvang. Einde citaat. Dit stond op de nieuwjaarskaart welke wij van een 90-jarige klant mochten ontvangen. En als we zelfs een verjaardagstaart krijgen van een voormalig apotheekhoudend huisarts dan doen we het zo gek nog niet. Dat zijn altijd bijzondere persoonlijkheden -). Geachte Ministers, waarom wordt er zo slecht naar die zorgverleners geluisterd? Ze zuchten en kreunen onder het juk van diezelfde overheid en de verzekeraars. Daar moet echt verandering in komen en wel op korte termijn. Helaas roept vervolgens uw collega minister Wopke H. dat de zorgkosten de pan uitrijzen. In de farmacie in ieder geval niet dus blijf daar nou eens met  beide handen van af.

Per 1 april komt er een nieuwe WGP ronde. De geneesmiddelprijzen zullen met enkele procentjes gaan dalen. Dat lijkt mooier dan het is. Geneesmiddelgebruikers zullen later hun eigen risico bereiken en zullen het gevoel krijgen dat ze steeds meer zelf moeten betalen. Ook al is dat in werkelijkheid niet zo. Door de prijsverlaging wordt Nederland nog onaantrekkelijker als afzetmarkt voor de geneesmiddelen. Je raad het al: de geneesmiddeltekorten zullen verder toenemen en dat is ook een van de oorzaken van de toename van de administratieve lasten. Pantoprazol 40 mg is er weer in april. Dan maar 2 van 20 mg. Heb voorraad ingeslagen voor 6 maanden. Toedeloe. Beste ministers, u voert echt destructief beleid.

De happy activist, tot in de pruimentijd.

Davina Michelle en Glen Faria: Duurt te lang

Carlo Schneider
Laren Nh
info@apotheekkennisbank.nl