Actie Actie

Help de dokter verzuipt! De huisartsen gaan staken op 1 juli. Het S-woord komt niet in ons vocabulaire voor. Zo zielug voor de patiënt. De huisartsen zien dat anders.

Weet je nog? 1 mei 2019 heb ik geprobeerd het land plat te krijgen. Zelfs de agressie in de apotheek door het preferentiebeleid en de geneesmiddeltekorten was geen reden voor de KNMP landelijk iets te doen. Hoewel ze de actie steunden mocht ik het allemaal zelf opknappen. Het was niet zo handig voor de wandelgangen… Met moeite kreeg ik het halve Gooi mee. Zoveel publiciteit als toen gegenereerd is was nog nooit vertoond. Is er nadien ook niet meer geweest. 

We zijn 3 jaar verder. De wandelgangen hebben niks opgeleverd. Het preferentiebeleid levert nog dagelijks gezeik op en medische noodzaak is nog immer niet goed geregeld in de zorgcontracten. Vorige week werden gebeld door iemand 75 km (!) verderop. Of we Seretide wensten te leveren. No way. Mag niet van Zilveren Kruis. Zoek het maar uit. Het onderzoek van het Nivel dat er nauwelijks MN is. Mwah. Zo lang het niet zwart op wit contractueel geregeld is, wordt gewoon overal de botte bijl gehanteerd. Mag je niet zeggen maar is wel zo. De leveringsproblemen zijn er ook nog immer. De ijzeren voorraad volgende maand gaat het echt niet worden. Zoethoudertje voor de buitenwacht. Aanloopproblemen, ze gaan echt hun best doen, overmacht. De excuustruus zal hoogtij vieren. Afgelopen maand zeker 5 keer zowel de fabrikant als de groothandel door de telefoon getrokken. Bij de fabrikant liggen de schappen vol, de groothandel zegt dat ze niks hebben danwel niks krijgen. Geen probleem. Dan gaan we gewoon tot in de hoogste bomen en reken maar dat wij de dag erna de NOAC's, de LMWH en de transplantatie medicatie in huis hadden. Ze zijn echt van de pot gerukt met hun quotering etcetera. Daar worden ook smerige spelletjes gespeeld. Doe ik niet aan mee. Alles draait om geld en dat heeft dan weer eens niks met echte tekorten te maken. Heb je  trouwens nog wat temazepam in de kast? Hiero helaas te weinig gehamsterd…..Dus nu maar iets anders voor een half jaar op de plank liggen. Oh, wat slecht he?

Dat de huisartsen het druk hebben geloof ik graag. De LHV staat altijd met de neus vooraan als er iets "moet" gebeuren: kunnen wij ook doen, dat het bij hunnie thuishoort. Dan moet je je ook niet verbazen dat je een keer de grenzen van de mogelijkheden aanloopt. Maar ja, als de aankomend artsen op de Uni wordt voorgehouden dat meer dan 4 dagen werken geen zin heeft want dat wordt toch niet betaald...  Tsja. Men is hier in de regio in ieder geval niet in staat de zorg voor de vluchtelingen uit de Oekraine vorm te geven.
Dan moet de LHV misschien toch maar eens een keer iets niet doen? Ja er is natuurlijk genoeg administratieve rimram waar ze niet op zitten te wachten. Kijk maar naar het artikel in de Volkskrant over de catheters. Of op Linkedln welke stompzinnige situaties ze meemaken om kunst- en hulpmiddelen te regelen voor de patiënt. Weten wij natuurlijk alles van. Hebben het hier ook zo veel mogelijk over de schutting gegooid. De verzekeraars kunnen het krijgen zoals ze het hebben willen. De huisartsen zoeken het maar lekker uit met de postorderaars. Ook apotheken zijn geen administratiekantoren.

De levering van die hulpmiddelen blijft ondertussen voor verbazing, verbijstering en hilariteit zorgen. Een klant had een nieuwe verblijfscatheter nodig. Wordt eens in de 6-7 weken gewisseld. Wat doet Mediq? Drie zijn er besteld en ze sturen er 60 tegelijk. Voor 7 jaar dus. Houdbaarheid? Zoals we al vanaf het begin weten, this sucks aan alle kanten.
Enige tijd geleden vroeg een huisarts hulpmiddelen met toebehoren terug te leveren. Client was inmiddels overleden en de eigen voorraad moest weer op peil. Dan bel je de postorderaar voor de zekerheid op dat ze de klant niet gaan bellen voor een intakegesprek. De klant was een BN-er. Uitgebreide aandacht in alle mogelijke media. Zegt het juffie aan de telefoon: de naam zegt me niks, ik woon in Sittard. Goeiegenade zeg. Het is dat ik ook uit die contreien kom maar anders……achtergebleven gebied….

Gezeik dus bij terminale patiënten, gezeik bij chronische patiënten, geen wondhulpmiddelen gedurende het gehele pinksterweekeinde. Joh, het zal mij inmiddels een rotzorg zijn. Wij hebben niks meer op voorraad en we gaan ook geen problemen meer oplossen. Toedeloe, graag of niet.
Wat trouwens ook sucks is dat VGZ de Saxenda pas betaald als de lifestylecoach een rekening heeft ingediend bij VGZ. Hoezo ben ik financieel afhankelijk van de dienst van een andere zorgverlener? Dan halen ze het maar terug bij de verzekerde.

Weet je nog van die bos rozen de vorige keer? Jullie zijn zo druk zei de mannelijke klant. Ze hebben hun dienst wel bewezen, vind je ook niet? Hij pakt de vaas op, loopt om de apotheek heen en de inhoud verdwijnt in de groene kliko. Moet kunnen toch? 
Heb je wel eens een club kwijlende assistentes meegemaakt? Allemaal rond de 50 zijn ze. Zo'n mooie man in de apotheek. Wat een lekker ding die BN-er, 49 jaar trouwens. Guttegut, dan denk je dat ze hier wel wat gewend zijn.
Voor de afwisseling was er deze maand een chocoladetaart vanwege onze uitmuntende service. Verder een mokkahazelnoottaart en een appeltaart vanwege verjaardagen van klanten. Oh ja, ook nog die taart van de KNMP. Zal wel niet afgestemd zijn met de lifestyle collega's. Dan was het een zak wortelen geworden.

Volgend jaar komt Bruce Springsteen naar mijn oude dorp Schaesberg – Landgraaf – Megaland. Liefst 100 000 man in de digitale wachtrij voor kaartjes vorige week. Sold out.

Bruce Springsteen – My Hometown

Carlo Schneider
info@apotheekkennisbank.nl
info@bijsluiterplus.nl
Laren Nh